Archív

Művészeti szervezetek tiltakoznak az NKA-t érintő zárolás ellen

nka logo

Tizenhárom művészeti szervezet tiltakozik az ellen, hogy a kormány 900 millió forintot zárolt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idei költségvetéséből.

A költségvetési egyenleg tartásáról szóló október 8-i határozata értelmében a kormány a NKA tekintetében 900 millió forintos egyenlegjavító intézkedést vár el az emberi erőforrások miniszterétől – emlékeztettek a művészeti szervezetek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben.

A határozat nem tér ki arra, hogy az intézkedés milyen formában fogja érinteni az NKA gazdálkodását, az aláírók ugyanakkor valószínűsítik, hogy az befolyásolni fogja az egyes szakmai kollégiumok kereteit.

„Az intézmény a művészeti szakmák önrendelkezési szabadságának letéteményese. Költségvetésének csökkentése súlyos veszélyeket rejt, és megnehezítheti a kulturális mobilitást, a nem normatív alapon támogatott szervezetek működését” – hangsúlyozzák.

A közlemény szerint Magyarországon a kulturális javakhoz történő hozzáférés lehetőségeiben az ország különböző területei közötti különbségek jelenleg is „kirívóak, elfogadhatatlan mértékűek”. Ha a 900 millió forintos egyenlegjavító intézkedés valóban a kollégiumok kereteinek terhére valósul meg, úgy az rendkívüli következményekkel fog járni, és „egész országrészekben eredményezhet kulturális apátiát” – vélekednek az aláírók.

„Az alapot működésében autonómia illeti meg, amit a mindenkori kormányzatnak is tiszteletben kell tartania. Bevételei nem a költségvetési, hanem a kulturális egyensúly kialakítását kell, hogy szolgálják” – hangsúlyozza a tizenhárom művészeti szervezet.

A közleményt Független Előadó-művészeti Szövetség, a Fiatal Írók Szövetsége, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, a József Attila Kör, a Kortárs Építészeti Központ, a Magyar Bábművész Szövetség, a Magyar Filmművészek Szövetsége, a Magyar Írószövetség, a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Táncművészek Szövetsége, a MOME line, a Szépírók Társasága, valamint az Unima Nemzetközi Bábművész Szövetség Magyar Központja írta alá.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top