Archív

Csukás István az Astrid Lindgren Emlékdíj várományosa

csukas istvan dijazott

Az elismerést 2002-ben, Astrid Lindgren svéd gyermekírónő halála után alapította a svéd kormány.

Csukás István írót jelölte Magyarország az Astrid Lindgren Emlékdíjra (Astrid Lindgren Memorial Award); a várományosok listáján 67 ország 207 jelöltje szerepel.

Csukás Istvánt az IBBY (International Board of Books for Young Readers) magyarországi szervezete a Magyar Gyermekirodalmi Intézet tanácsadásával jelölte – közölte a Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat.

A díj 2013-as várományosairól a listát Larry Lempert, az Astrid Lindgren Emlékdíj bizottságának elnöke a Frankfurti Könyvvásáron hozta nyilvánosságra.

Az elismerést 2002-ben, Astrid Lindgren svéd gyermekírónő halála után alapította a svéd kormány abból a célból, hogy hangsúlyozza az értékes gyermekirodalom fontosságát szerte a világban és globális szinten megerősítse a gyermekek jogait. Alapítói Astrid Lindgren szellemisége előtt tisztelegve hiszik, hogy a gyerekek irodalmi ismereteinek megteremtése előfeltétel a demokrácia és a nyitottság felé. A díjat kísérő figyelem hatására több művet fordítanak le és így több gyerekhez jut el a minőségi irodalom.

Az elismerést szerzők, illusztrátorok, mesélők és az olvasás népszerűsítéséért tevékenykedők kaphatják meg minden évben. A díj lehet egyéni, de kaphatja szervezet is nyelvre, nemzetiségre való tekintet nélkül. A díjazáskor nem egyes műveket, hanem az egész életművet veszik figyelembe. Az Astrid Lindgren Emlékdíj felügyelete a Svéd Művészeti Tanács (Swedish Arts Council) feladata.

A díjazással együtt járó pénzösszeg 5 millió svéd korona (több mint 150 millió forint), ez egyben a legmagasabb díjazású gyermek- és ifjúsági irodalmi elismerés a világon. Az eredményt 2013. március 26-án 13 órakor jelentik be a Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyvvásáron.

Forrás: MTI, fotó: kiskegyed.hu

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top