Archív

A Magyar Pen Club elnökének levele a Ferlinghetti-ügyről

Szocs

Korábban közöltük, hogy Ferlinghetti, amerikai költő kapta a Janus Pannoniusdíjat, majd későbbemberi jogi okokra hivatkozvavisszautasította. A díjrólelőször a Librariusról értesülhettek a magyarolvasók. Szőcs Géza tájékoztatója a Janus Pannonius díjjal kapcsolatban:

1.) Lawrence Ferlinghetti 2012 szeptemberében elfogadta a Magyar PEN Club általalapított Janus Pannonius nemzetközi költészeti nagydíjat. Az erre vonatkozó hír közzététele után azonban aggályai támadtak: hirtelen rájött, hogy a díj szponzorai között megtalálható a magyar kormányzat is. Korábban ez a tény nem zavarta, és a kormányt sem tartotta szélsőjobb irányzatúnak: még ő maga is felvetette, hogy a díjátvételének helyszíne lehetne valamelyik amerikai magyar főkonzulátus.

2.) Később, első aggályainak megfogalmazásakor Ferlinghetti azt látta helyesnek, hogy elfogadná ugyan a díjat, de a vele járó pénzösszeget olyan alkotóknak szánná, akik a véleményszabadság, sajtószabadság, társadalmi elnyomatás elleni küzdelem harcosai.

3.) Válaszainkban tájékoztattuk a költőt arról, hogy a kormányzati forrásból származó pénz kiküszöbölhető a díjalapból, valamint arról is, hogy a pénz felhasználására vonatkozó javaslatát elfogadjuk. Kértük, ha van személyes jelöltje, akit támogatni szeretne, nevezze meg. Ha nincs ilyen, a következő megoldást javasoljuk. A leghátrányosabb, legelnyomottabb helyzetben levő alkotók, a roma költők, írók, festők, filmesek köréből válasszuk ki a kedvezményezetteket, méghozzá a PEN és a Klubrádió (a sajtószabadsággal kapcsolatos viták legexponáltabb szereplője) közös döntése alapján. A következőket írtuk neki mint vonatkozó szövegjavaslatot, a véleményét kérve: „Lawrence Ferlinghetti has decided to help those artists most greatly disadvantaged in
Hungary, namely Roma writers, poets, painters and film-makers. He has been graciousand generous enough to donate the financial portion of his prize to those artists chosen by the Hungarian PEN Club and Klubrádió.”

4.) Lawrence Ferlinghetti erre a felvetésre sértődött levelet írt, amelyben nem válaszolt javaslatainkra, és leszögezte, hogy semmilyen körülmények közt nem tartja lehetségesnek a díj átvételét, majd rendkívüli fürgeséggel, bennünket is megelőzve, e
hírt közzé is tette.

5.) Ferlinghetti sajnálatos színeváltozása túldimenzionált tálalást kapott a sajtóban. A hír, hogy a költőnek odaítélték a díjat s azt elfogadta, sajtónkat alig érdekelte. Azok a lapok, amelyeknek ingerküszöbét nem érte el a költő díjazásának híre és amelyek semmiféle késztetést nem éreztek megjelenni az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón, most igyekeznek botrányként tálalni azt, ami egyáltalán nem botrányos, csak sajnálatos. Ott van botrány, ahol valakinek szégyellenie kell magát. A Magyar PEN Clubot a legtisztább értékelvűség és a legnemesebb szándékok vezették a díjjal kapcsolatban, semmilyen szégyenkezésre nincs oka.

6.) A Magyar PEN Clubnak nincs tudomása börtönben levő magyar írókról vagy újságírókról. Nincs tudomása arról, hogy bármely író bármely könyve ne jelenhetne meg az országban. Úgy tudja, hogy nemzetközi felmérések szerint Magyarország az internetfelhasználás szabadságát tekintve a világ élmenyőzébe tartozik, megelőzve az Egyesült Államokat. A Magyar PEN Clubnak nincs tudomása arról, hogy a magyar médiapiacon jelentős súllyal rendelkező nemzetközi szereplők mozgásterét bárki korlátozná, a véleményszabadság sérülését eredményezve. Nem tudunk olyan személyről, akinek megtiltanák az országból való ki- vagy az országba történő beutazását az illető meggyőződése miatt.

7.) Amerikában nem, Európában azonban az a gyakorlat, hogy a kormányzat pénzügyi támogatásban részesíti a kulturális intézményeket, projekteket, rendezvényeket. Magyarországon nem az szokott gondot okozni, ha a (bármilyen színezetű)
kormányzat pénzt ad valamilyen kulturális célra, hanem ha ezt nem teszi. Ezek a pénzek adókból származó közpénzek, elfogadásuk semmilyen módon nem jelent azonosulást a kormányzat politikájával, nézeteivel vagy céljaival.

8.) Ferlinghetti bármit gondolhat a magyar kormánytól származó pénzekről. Azok közül viszont, akik most kárörömmel kommentálják Ferlinghetti késve és utólag meghozott döntését, igen sokan folyamatosan pályáznak a kormányzati támogatásokra és kitüntetésekre. Ha ennyire azonosulnak a kaliforniai költő álláspontjával, az volna helyes, ha ők sem tartanának igényt a kormánytól származó elismerésekre és támogatásokra.

9.) Bármi történt is, biztosra veszem, hogy igen kiváló költők fogadják majd el nagy örömmel a Janus Pannonius díjat, és nem fognak visszakozni.

10.)

A költő […] ott bokázik szédítő
cselesen csupa új figurát mutogat
a legmutatósabb kunsztokat
És mindeközben nem botol hamisba
jól tudja ő
mi a létező s mi a nem lehető
mivel ő a legfőbb fő realista
aki mindenképp kitapintja
a megfeszített valót
elébb hogy óvatos
léptét vagy álltát váltaná
a lábtón állítólagos
haladása hevében

(L. Ferlinghetti: Az elme vidámparkja. [The Coney Island of the Mind] Részlet. 15.
fejezet, Géher István fordításában. In: Üvöltés, Európa könyvkiadó, Budapest 1982.)

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top