Archív

Megjelent az új Muse-album: The 2nd Law

The-2nd-Law-muse-31724776-1280-800

Az új lemez címét a termodinamika második törvénye inspirálta, amelynek tárgya az egy zárt rendszeren belüli energia elkerülhetetlen pazarlása. Hallgass bele!

Megjelent a Muse új albuma, a The 2nd Law című anyag; a Devon megyéből 1994-ben indult brit csapat az elmúlt időszakban belépett a szupersztár rockzenekarok táborába, a lemezt óriási várakozás előzte meg, bemutatójának turnéja november 20-án ér Budapestre.

A The 2nd Law három évvel követte a Muse eddigi talán legfontosabb lemezét, a The Resistence-t, amely a világ legkeresettebb fesztivál- és stadionkoncert-fellépői közé emelte a zenekart. Az új anyag a Muse hatodik stúdióalbuma és felfogásában, hangzásában sokban rokon a The Resistence-szel, amelyre a műfajokkal rendkívül bátor kísérletezés volt jellemző.

Az új lemez címét a termodinamika második törvénye inspirálta, amelynek tárgya az egy zárt rendszeren belüli energia elkerülhetetlen pazarlása – írta a korong magyarországi forgalmazója, a Magneoton/Warner. Az albumon megtalálható a Survival című felvétel, amely az idei londoni olimpia hivatalos dala volt (a Muse fellépett a záróünnepségen), a lemezt bevezető első dal és klip pedig a Madness című számhoz készült, amely Matt Bellamy énekes, gitáros, billentyűs szerint „a legszemélyesebb dal, amit valaha írtam. Arról szól, amikor a pároddal veszekszel és miután ő kimegy a szobából, hogy hagyjon gondolkodni, rájössz: tökéletesen igaza van”.

A gyakran a Queen 21. századi megfelelőjének nevezett Muse igyekszik egyensúlyozni a különböző műfajok és stílusok között, ami nem vezet egységes hangzáshoz, viszont a dallamok, a szövegek, a megszólalás izgalmas világot tár elénk. A legtöbb számot Matt Bellamy, a Muse „agya” szerezte, két kompozíciót (Save Me, Liquid State) ugyanakkor Chris Wolstenholme basszusgitáros jegyez, aki a korábbiaktól eltérő módón maga is énekli ezeket.

„A zenekar szeret mindig új területeket felfedezni, új dolgokkal kísérletezni. Minden lemezünkön megpróbálunk valami újat adni, ha mást nem, kipróbálunk új hangszereket, stílusokat. Azt gondoljuk ugyanis, hogy a változások tartanak életben egy zenekart, és mindhárman nyitottak vagyunk új élményekre” – mondta Matt Bellamy.

Az együttes titka elsősorban a szokatlan énektémákban, az érzelmes és szenvedélyes előadásmódban, Matt Bellamy különleges hangjában, az újszerű hangzásban rejlik. A Muse egyfajta elegye a progresszív rocknak, a glamnek, az elektronikának és az kísérleti zenének; utóbbi miatt a Radioheadhez is szokták hasonlítani.

A Muse (Bellamy és Wolstenholme mellett Dominic Howard – dob, ütőhangszerek, szintetizátor, programok) első teljes stúdióalbuma, az 1999-ben megjelent Showbiz mérsékelt sikert aratott, a nagy-britanniai áttörést a 2001-es Origin of Symmetry jelentette, rajta a Hyper Music című slágerrel. Ezzel az anyaggal a 2002-es Sziget fesztiválra is eljutottak, de felejthető koncertet adtak. 2003-ban az Absolution című lemezzel sikerült az amerikai piacot meghódítaniuk, a 2006-os Black Holes and Revelations pedig a megjelenést követő egy héten belül vezette a brit albumlistát.

A 2009 őszén kijött The Resistance rendkívüli eladásokat produkált: tizenkilenc országban lett listavezető. Bellamy azt mondta, a lemez történetét George Orwell 1984 című könyve inspirálta. A Muse kísérletező kedvét mutatja, hogy két klasszikus francia zeneszerző művéből, Frédéric Chopin Asz-dúr noktürnjéből, valamint Camille Saint-Saëns Sámson és Delila című operájából is hallható részlet azon a lemezen.

A Muse eddig 15 millió albumot adott el világszerte és a The Resistence-ért 2011-ben megkapta a legjobb rock album Grammy-díját. A zenekar 2010-ben visszatért a Sziget fesztiválra, ahol óriási sikert aratott; néhány héttel ezelőtt a New Musical Express olvasói a Muse-t szavazták meg a valaha volt legizgalmasabb koncertzenekarnak. Fellépett velük már The Edge a U2-ból, Eminem, Dave Grohl a Foo Fightersből vagy Brian May a Queenből.

A The 2nd Law-t bemutató európai turné október 16-án indul a franciaországi Montpellier-ben, a csapat november 11-én feellép az MTV European Music Awards gáláján Frankfurtban, november 20-án pedig a Papp László Budapest Sportarénában a Live Nation szervezésében.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top