Archív

Gondolat-jel 2012. október 14. Kossuth adó 11.05-11.58

Öszvér a valóság, mert a makacs tények és a szép elgondolások keverednek benne. A Magyar Rádió kulturális hetilapja a „Minden állat egyenlő, de vannak állatok, melyek egyenlőbbek” felidézésével igyekszik emberi tapasztalásunkhoz közelíteni. Döntéseink csak rögtönzések lehetnek, ha nem ismerjük a mindennapokat. A művészeteket és a tudományt nem bámulni, hanem használni kell. A legesélyesebb eszközök ezek a szabálytalan, tehát hatékony megismeréshez. Az élet és a forma mindent megmutat. Mivel a mindennapok csatái bennünk dúlnak, kezdhetjük hadüzenettel is. A hadak útja a látszólagos béke idején:

Antall – B. Révész László Pogány történetek a faluról …………………….…………. 07,40

Századok múltak el a tévénézők előtt és Benkő Gyula, majd Cseh Tamás is emlékké lett. Ám ez a televíziós vállalkozás nemcsak ismeretterjesztő történelmi sorozat, de dokumentumfilmes alkotóműhely is lehetett bizonyos korszakokban. Hanák Gábor, Római Róbert és Márkus István agrárszociológus aligha gondolta volna, hogy negyven esztendős munkába kezdenek a hetvenes évek fordulóján.

Tráser László – Vincze Gábor a Papok üldöztetése ……………………………….….. 07,20

Történelmi sebeinket nyalogatva nem tudunk gyógyulni. Ápolni viszont muszáj a sérüléseket, s akár azokkal együtt kell, akik ádáz okozói voltak a bajnak. Abban a hitben, hogy az ember talán mégsem ragadozónak született. A nemzetté válás kezdetei óta élesedtek és ismétlődtek a konfliktusok. Tehát ha 1848-ról beszélünk, 1945-öt mondunk és a legutóbbi balkáni háborúra gondolunk.

Antall – Kéri Imre Londoni kalandja …………………………..…….……………….. 07,05

Rembrandt is eladó, mégsem a kufárok, hanem a polgári középréteg szórakozása az ötnapos grafikai vásár. A látogatók által fenntartott intézmény adott alkalmat Kéri Imrének arra, hogy a British Múzeum grafikai gyűjteményében is körülnézhessen, s cérnakesztyűben, 2B-s ceruzával kalandozhasson a kulturális szolgáltatások professzionális világában.

Radóczy Jusztina és Vidákovics Szláven a horvát színházról ……………………..… 07,10

A világot jelentő deszka, mindig nyelvet is jelent nemcsak szituációt. Magyarország legnagyobb vesztesége lenne, ha nyelvüket és kultúrájukat vesztenék nemzetiségei. Pálócoljon, sváboljon, tirpákoljon, aki tud és járjon együtt színházba a horvát és a bunyevác is. Horvát színház, amiből Horvátországon kívül csak egy van a világon.

Antall – Kováts Judit Megtagadva című regénye …………………..………………… 07,35

Megmaradt a pedagógus ártatlansága és töretlen bizalma a levéltárosban, de a szépíróban is. Ha ez naivitás, akkor éltető eleme a létezésnek éppúgy, mint az írásnak. Kováts Juditnak előbb a tizenkilencedik században játszódó történeteit olvastam. Ma már nem kételkedem abban, hogy Megtagadva című regénye mellett majd az a korszak is hitelesen szólal meg.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, a zenei szerkesztő: Gere Erzsébet,

a gyártásvezető: Guzsaly Ilona, a hangmesterek: Dancsó Mária és Patakiné Homoki Éva

Műsorunkban John Scofield felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top