Archív

A fegyencmaraton – Kafka-novellából írt mű az Armel-operaversenyen

Fegyenc 1

A darab írója.Philip Glass Allen Ginsberggel, Woody Allennel, David Bowieval is dolgozott együtt.

Philip Glass Franz Kafka novellája alapján írt, A fegyencgyarmaton című művével folytatódik szerdán este az Armel-operaverseny döntője a Szegedi Nemzeti Színházban.

A darab magyarországi ősbemutatóját a pilzeni Josef Kajetán Tyl Színház produkciójában láthatja a közönség, a művet Viktorie Cermaková állította színpadra.
Az operáival, szimfóniáival, saját együttese számára írt szerzeményeivel és a sztárvilág legnagyobbjaival – Allen Ginsberggel, Woody Allennel, David Bowieval – közös munkáival híressé vált Philip Glass e művét a seattle-i A Contemporary Theater (ACT) megrendelésére írta. Az opera világpremierét 2000 szeptemberében tartották.
A Franz Kafka azonos című novellája egy kivégzésére készülő rab sorsát és az ítéletet végrehajtó berendezés működését mutatja be. A két főszereplő a Tiszt – akit versenyzőként a fiatal cseh bariton, Jiri Hajek alakít – és a Miroslav Kopp által játszott Látogató. Az énekeseket vonósegyüttes kíséri.
Fegyenc 2

A szerda esti bemutatót követően még két színház produkciójával ismerkedhet meg a közönség. Magyarországon először mutatják be Aleksandra Vrebalov szerb komponista Mileva című operáját, amely az újvidéki Szerb Nemzeti Színház produkciója, a versenyprogramot pedig a Szlovák Nemzeti Színház zárja Roland Baumgartner Mária Terézia című művével, amelyet a pozsonyi társulat először mutat be külföldön.
Az október 15-i gálán derül ki, hogy a Bernard Faivre d’Arcier vezette zsűri kinek ítéli oda a legjobb női és férfi előadó díját és fesztivál legjobb rendezésért és produkciójáért járó elismerést, és ekkor adják át a közönségdíjat is.
Forrás: MTI, fotó: Kelemen Zoltán Gergely

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top