Archív

Rouge et noir – Natalie Daoust fotói a KArton galériában

S6303146

Daoust hónapokra beköltözött egy tokiói bordélyházba, együtt élt az örömlányokkal, és őket fotózta. (Béresi Csilla kritikája)

Az 1977-es születésű kanadai fotóművésznő eddig is előszeretettel fényképezett hoteleket. Hisz van-e otthontalanabb egy hotelszobánál? Erre nemcsak a fotósok, de a hipperrealisták is rájöttek rég. Hát még ha a hotel voltaképpen garniszálló! Daoust hónapokra beköltözött egy tokiói létesítménybe, együtt élt az örömlányokkal, és őket fotózta, speciális, leginkább az SM férfifantáziákat kielégítő szerelésekben. Kecses női idomokat látunk, nem is nagyon lecsupaszítva, mert a legtöbbször csaknem mindent eltakar a műanyag borítás. Van itt macskanő, leopárdnő, kommandós maszkot viselő vagy álarcos prosti. A lényeg, hogy felöltöztetett báb legyen, ne eleven ember. A tettes nem szereti, ha áldozata visszanéz rá, és hát bűntett ez is, ha megjátszott is. Személytelen az „elkövető” is. Az egyik fotón rács mögött látjuk a szolgáltató lányt, mögötte a maszkos kuncsaftot. Hogy miért kell ezeket az amúgy is ablaktalan, elzárt helyiségeket további rácsokkal elkeríteni? Talán, hogy még inkább a kiszolgáltatottság, megfosztottság érzését keltsék. A kellékek ugyan a fizikai kínzás középkori szerkezeteket idéző eszközei, de a lelki tortúra szemlátomást része az élvezetnek, ahol már a látvány magában is rettegést kelt. Ezek a félig lehajtott ágyak nőgyógyászati műtőket idéznek, mellettük mosdótál – vajon mit mosnak bennük? Másutt fogászszéket látunk vagy csempézett falakat, ugyan mitől szennyeződnek be? A fények szintén egy műtő szenvtelen, vakító neonfényei. A színek: vörös és fekete. A vér és halál színei.

S6303143

S6303141Kik az áldozatok? Törékeny, kecses nők, finom karjukat hosszú fekete kesztyű hangsúlyozza. Elmerengenek egy szabad pillanatban, két kuncsaft között. Akár a Gendzsi regény kiművelt udvarhölgyei is lehetnének, vagy művészetekben járatos gésák. De ezekből a lányokból nincs másra szükség, csupán a fájdalmukra.

Az egyik fotón a műszempillás örömlány szeme sarkában könny csillog. Daoust ezt is elleste.

S6303145

S6303140

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top