Archív

Kiállítás az Örkény-pályázatra érkezett legjobb munkákból

orkeny-palyazat

Száz pályázótól csaknem kétszáz pályamű érkezett a Van egy perced? – Alkoss! címmel meghirdetett versenyre, amelyet Örkény István író születésének századik évfordulója alkalmából hirdetett meg a Hungarofest Nonprofit Kft. A legjobb munkákból a budapesti Akvárium Klubban nyílt kiállítás.

A pályázatra 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezhettek fotó, grafika, rövidfilm és vegyes művészeti kategóriában – hangzott el a kiállítás megnyitóján. A pályázat célja volt, hogy minél több fiatal fogalmazza újra “Örkény groteszk világát”. A megmérettetésre olyan művekkel lehetett nevezni, amelyek üzenetükben, tartalmukban, megjelenésükben, szellemiségükben a száz éve született író munkásságához köthetők.

A rövidfilm kategória elnöke Szabó István Oscar-díjas filmrendező volt, a fotókat az Oravecz István fotografikus által vezetett grémium értékelte. A grafikákról döntő zsűri elnöke Molnár Gyula, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafika szakának professzora volt, a vegyes kategóriáról a Hungarofest ügyvezető igazgatója, Dóka Tibor Gyula vezette testület döntött. Dóka Tibor Gyula a díjátadón elmondta: az Örkény-emlékévet a “spontán lelkesedés” szervezte, a Hungarofest feladata csupán “a keret megszerkesztése” volt. “A rendezvénysorozat összefogás eredményeképpen jött létre” – hangsúlyozta a vezető. Az ügyvezető igazgató kiemelte, az október 7-ig látható kiállításon a MOME tervezőgrafika szak végzős hallgatóinak munkái, valamint egy Örkény Istvánt a családja és kortársai körében ábrázoló fotókból válogatott tárlat is megtekinthető. Ez utóbbiból vándorkiállítást szerveznek.

A hallgatók feladata egy képzelt Örkény-fesztivál megfogalmazása volt – mondta Molnár Gyula a végzős hallgatók projektjéről. A falakon azt lehet látni, hogyan gondolkodtak a hallgatók Örkényről, milyen vizuális eszközökkel ragadták meg az író világát. A kiállított anyag felkerült az internetre, és egy tekintélyes nemzetközi grafikai szakkiadvány is felfigyelt rá – jegyezte meg a grafikusművész.

Molnár Gyula a grafikai kategóriában beérkezett pályaműveket értékelve úgy fogalmazott, hogy Örkény olyan személyiség, aki képes generációkat összekötni. “Itt majdnem mindenki díjazott, aki részt vett a versenyen” – mutatott rá a grafikusművész. A kategóriában Deák Ferenc Mi ez? Mi ez? című műve lett a harmadik, Koltay Dorottya Szonja A pofám leszakad – “A színész halála” című műve a második. Tongori Szilvia Egyperces novellák üveg című alkotása végzett az első helyen.

Fotó kategóriában Csigó Zita Fasírt Örkény módra című műve a harmadik, Stéger Barbara Ki legyek ma? című alkotása a második, Tarnóczi Jakab Wolfné Húsz éve van a vállalatnál című fotósorozata az első helyen végzett. Oravecz István megjegyezte, hogy a képek nem fotóamatőrök munkái, a beérkezett pályaművek “gondolkodó fotográfusokról” vallanak.

A vegyes művészeti kategória harmadik helyezettje Lajos Fanni Egypercesek című műve lett. Második helyen Pordán János Örkény a feje tetején című alkotása végzett, az első Farkas Milán Tengertánc társasjáték című műve lett.

A rövidfilm kategóriában első helyet nem osztottak ki, második lett Zemankó Anikó Kötelék, a harmadik Engelmann Péter 10 deka turista lesz című filmje. A filmek a kiállítás ideje alatt a kiállítóteremben megtekinthetők. A kategóriába összesen nyolc filmpályázat érkezett, a tárlaton négy alkotás látható.

Az egyes kategóriák legjobbjai 40 ezer forint, a második helyezettek 20 ezer, a harmadik helyezettek 10 ezer forint pénzjutalomban részesültek. Az első helyezettek emellett a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott ezüst Örkény-emlékérmet vehették át. A díjazottak könyvcsomagot, folyóirat-előfizetéseket és színházjegyeket is nyertek.

Forrás: MTI, fotó: hirek.ma.hu

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top