Archív

Gondolat-jel 2012. október 7. Kossuth adó 11.05-11.58

Kiszámíthatatlanná lett a világ, mert még a tájékozódási pontok is vándorolnak. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a rendszerváltással elvesztett biztonságérzet nyomába ered. Kirántotta alólunk a szőnyeget a történelem, a szabadságnál csak a bizonytalanság lett nagyobb. A tenyérbe mászó gazdagság meghozta a mélyszegénységet, a cselekvő együttérzést a túlélés kényszere zilálta szét. A változás önmagában nem lehet cél, a minőséghez elengedhetetlen a jobb közérzet. Ha velünk akar valaki valamit, akkor lehetőleg ne feledkezzen meg rólunk. Egy életünk – egy halálunk. Kalandtúra közép Európában.

Antall – Bíró Zoltán Lakitelek fogadtatástörténete …………………………..……… 07,40

Elég mélyre verték azt a sátorfát, amelyik kibírta a vihart. A történelmi időjárás változásokat is állta, ahogy a sokféleség is elfért a ponyva alatt. Lakitelek már nem egyszerűen egy alföldi település, hanem egy különös emlékezésre és vitára okot adó fogalom. Az irodalom mellett, 25 évvel ezelőtt itt kaptak egyre nagyobb hangot a társadalomtudományok képviselői, akik a nézetkülönbségek által érlelt program megfogalmazására tettek kísérletet.

Gergó Judit – Dr Kádár Annamária a mese pszichológiája ….……………………..… 07,12

Ki kell használni minden estét a mesélésre, mert felnő a gyerek. Egyébként is jól melegít a szülői vállon a kiskobak. Ha gyermekkorban nem kapjuk meg a mindennapi betevő történetünket, nem tudjuk majd megfogalmazni önmagunkat sem, a varázslat képességét pedig elveszítjük. Pszichotrillára ébred Erdély és igyekszünk fölfedeztetni érzelmi intelligenciánkat is.

Antall – Katkó Tamás és a Kolta Galéria költözése ……………………………..….… 07,30

A Háló a katolikus közösségek hálózata, míg a szívlapát alapítvány sajátos szimbolikus üzenet. Mindössze az ingatlan cserélődött ki a Kolta Galéria alatt, amely éppen Kultúrpartot ért, jóllehet eddig sem fulladt az érdektelenségbe. Egy fotográfus exponálta magát, amikor önnön képei helyett a kortárs és klasszikus pályatársaknak adott teret. A fal adta a másikat.

Vajland Judit – Duffek Mihály az Universitas zenéje és Európa ………………………. 07,12

A kopácsolás, a falfúrás sem akaszthatta meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti karának dékánját, hogy az októberben kezdődő, de egyébként már húsz éve sikeres Universitas koncertek ürügyén a zenei nevelés gondjairól és az átszervezések hatásáról beszéljen. Kottafej vagy írás. Az Európában is beváltható tudás még a magyar zenepedagógia tartalékait mutatja.

Antall – Németh Ákos és Wiesbaden ………………………………………………..…. 07,20

Olyan erős a nem hivatásos színházakból érkező felhajtó erő, ami már a kőszínházak belső világa mellett a nyugati szakmai figyelmet is befolyásolja. Ehhez persze nemcsak a színházi nyelvet, de az idegent is beszélni kell. Németh Ákos drámaíró, rendező a Wiesbadeni Színházi Fesztivál kurátoraként nyáron Németországot járta, miközben nem először fordult meg német nyelvterületen.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, Zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

A gyártásvezető: Bándi Domokos a hangmester: Dancsó Mária és Garamvölgyi Károly

Műsorunkban Pleszkán Frigyes felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top