Archív

Megjelent az Opus idei 4. száma

Opus4

A lapszámot Kassák Lajos műveivel, eddig még nem publikált szlovákiai vonatkozású fotóival, valamint gazdag életművenek dokumentumaival illusztrálták.

Az OPUS idei negyedik számának borítója rendkívül figyelemfelkeltő, valami új, valami érdekes. A Kapcsolatháló a címlapot és hátlapot is behálózza. De nézzük a tartalmat!

Az első blokk a verseké, Ady Elbocsátó, szép üzenet című opusa idén májusban jelent meg száz éve, a szerzők ennek állítanak emléket. Zalán Tibor, Pollágh Péter, Pál Dániel Levente és Anita Blake egy-egy „szakításverssel” kapcsolódik Ady művéhez.

A következő, Horizontok blokk prózában és versekben bővelkedik, melyek egymást váltják. Novellával indít Balázs F. Attila, majd őt követik Kulcsár Ferenc versei, Zságot András kisprózája, Bazsó Ádám versciklusa és végül Baka L. Patriktól novellája.

Az új OPUS a Fantáziavilágok c. blokkkal folytatódik, benne elsőként egy kísérőszöveg H. Nagy Pétertől Ambrose Bierce Bagoly-folyó című novellájához. Soltész Márton Nabokov-cikkében az író Ada című regényének erotikus olvasására tesz kísérletet, Molnár Gábor Tamás pedig George R. R. Martin négy regényét (Trónok harca, Királyok csatája, Kardok vihara, Varjak lakomája) összegzi. A továbbiakban Dmitry Glukhovsky Metró 2033 című regényéről N. Juhász Tamás, Sánta Szilárd pedig Paolo Bacigalupi A felhúzhatós lány című 2012-ben megjelent sci-fi regényéről ír. A blokkot Hegedűs Orsolya tanulmányának egy részlete zárja, Raoul Renier Sötét Mersant-sorozatáról.

A negyedik és egyben utolsó blokk, a Palimpszeszt Fodor Péter és L. Varga Péter tanulmányát ( Dilemmák az Ellis-életmű olvasásában) közli, majd Csanda Gábor kritikája olvasható Juhász R. József Urban memoire című kötetéről és Mizser Attila recenziója Barak László A halálnepper című kötetéről.

A lapszámot a budapesti Kassák Múzeumnak köszönhetően Kassák Lajos műveivel, eddig még nem publikált szlovákiai vonatkozású fotóival, valamint gazdag életművenek dokumentumaival illusztráltuk, Hushegyi Gábor pedig egy rövid bemutatószövegben ír Kassák Lajosról.

Tőzsér Árpád Fél nóta című kötetét májusban mutatta be Sánta Szilárd és Sütő Csaba András az OPUS-Kerekasztal keretein belül Pozsonyban, ennek rövidített változata olvasható az egyik mellékletben.

A másik mellékletben, egy csokorba gyűjtve található a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának tájékoztatója az idei jubilánsok köszöntéséről, a Fiatal Írók táboráról, az OPUS-Kerekasztal Grendel Lajos nemrég megjelent kisregényéről, a Távol a szerelemről és Pénzes István búcsúztatása.

Az OPUS irodalmi folyóirat éves előfizetése 14 euró plussz postaköltség.

tzsA Szlovákiai Magyar Írók Társaságának Tájékoztatója: Jubilánsok köszöntése, Fiatal írók tábora; OPUS-Kerekasztal Grendel Lajos nemrég megjelent kisregényéről, a Távol a szerelemről; Pénzes István búcsúztatásaA Szlovákiai Magyar Írók Társaságának Tájékoztatója: Jubilánsok köszöntése, Fiatal írók tábora; OPUS-Kerekasztal Grendel Lajos nemrég megjelent kisregényéről, a Távol a szerelemről; Pénzes István búcsúztatásaA Szlovákiai Magyar Írók Társaságának Tájékoztatója: Jubilánsok köszöntése, Fiatal írók tábora; OPUS-Kerekasztal Grendel Lajos nemrég megjelent kisregényéről, a Távol a szerelemről; Pénzes István búcsúztatása.

Az OPUS irodalmi folyóirat éves előfizetése 14 euró plussz postaköltség.

TARTALOM:

SZAKÍTÁSVERSEK:

Ady Endre: Elbocsátó, szép üzenet

Zalán Tibor: Elbocsátó szép megbocsáthatatlan

Pollágh Péter: Elbocsátó, szép; Ezt hívják hosszú napnak

Pál Dániel Levente: Elégia

Anita Blake: Leláncolt Nárcisszusz – SF – monológ

HORIZONTOK:

Balázs F. Attila: A fény (novella)

Kulcsár Ferenc versei

Zságot András: Polyxena (kispróza)

Bazsó Ádám: Vonatút-viziók (versciklus)

Baka L. Patrik: A második megváltás (novella)

FANTÁZIAVILÁGOK:

H. Nagy Péter: Határ(ok)on. Ambrose Bierce Bagoly-folyója (kísérőszöveg)

Soltész Márton: A szexustól a textusig. Kísérlet az Ada c. Nabokov-regény erotikus olvasására

Molnár Gábor Tamás: Műfajok játéka. George R. R. Martin regényfolyamának első négy kötetéről

N. Juhász Tamás: Moszkva az apokalipszis után. Dmitry Glukhovsky Metró 2033 c. regényéről

Sánta Szilárd: Génhekkelt jövőképek: A felhúzhatós lány

Hegedűs Orsolya: Baljós árny. Raoul Renier Sötét Mersant-sorozatáról

PALIMPSZESZT:

Fodor Péter L. Varga Péter: Esemény, rögzítés és tapasztalat szétkapcsolása. Dilemmák az Ellis-életmű olvasásában (tanulmány)

Csanda Gábor: Varázsdoboz (kettő az egyben) Juhász R. József: Urban memoire (kritika)

Mizser Attila: Feketemunka. Barak László: Ahalálnepper (kritika)

Hushegyi Gábor: Kassák Lajos: képzőművész és lapszerkesztő – 125/45 (bemutatószöveg)

ILLUSZTRÁCIÓ:

A lapszámot a budapesti Kassák Múzeumnak köszönhetően Kassák Lajos műveivel, eddig még nem publikált szlovákiai vonatkozású fotóival, valamint gazdag életművének dokumentumaival illusztráltuk.

Címlapon és hátlapon: Kapcsolatháló.

Adiagram aKontaktzóna. Contactzone. Juraj Meliš és aszlovák-magyar kapcsolatok című kiállításra készült (Kassák Múzeum, Budapest, 2012);

Kurátor: Beke László

Koncepció: Sasvári Edit

Grafika terv: Mayer Éva

MELLÉKLET:

  1. Kerekasztal I. Fél nóta című könyvérőlTőzsér Árpád
  2. A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának Tájékoztatója: Jubilánsok köszöntése, Fiatal írók tábora; OPUS-Kerekasztal Grendel Lajos nemrég megjelent kisregényéről, a Távol a szerelemről; Pénzes István búcsúztatása.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top