Archív

Hertha Müller a Goethe Intézet őszi programsorozatán

Hertha Mller

A Szemrevaló 2012 (Sehenswert) német-osztrák-svájci filmfesztivállal kezdődik csütörtökön a budapesti Goethe Intézet őszi programsorozata, melynek keretében többek között a Nobel-díjas írónő, Herta Müller is a magyar fővárosba látogat.

Október 4. és 10. között 12 friss játékfilmmel, 6 új dokumentumfilmmel és 5 meghívott alkotóval találkozhat a Szemrevaló 2012 közönsége a Művész moziban, az Örökmozgó Filmmúzeumban és a Goethe Intézetben, utóbbi helyszínen egy workshopra is sor kerül – közölték a szervezők kedden Budapesten.
Jutta Gehrig, a Goethe Intézet igazgatója és Nagy Márta kulturális referens elmondták: az Osztrák Kulturális Fórummal és a Svájci Nagykövetséggel együttműködésben megrendezett fesztivál filmjeit eredeti nyelven vetítik, magyar vagy angol felirattal, valamint szinkrontolmácsolással.
A Goethe Intézet szervezésében csütörtökön A szavak ördögi köre címmel a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban multimediális Herta Müller-kiállítás nyílik, amelyet magyar írók, fordítók, irodalmárok mutatnak be tematikus tárlatvezetéseken, majd a Nobel-díjas írónő november 9-én felolvasóestet is tart.
Közép- és Kelet-Európa kísérleti zenekultúrájának gyökereit igyekszik feltárni a régió hét városában a Hangcsere (Sound Exchange) program, amelynek keretében október 13. és 21. között az Akvárium Klubban kiállítás mutatja be, hogy mi a kísérleti zene és milyen művészi eljárások, attitűdök társulnak hozzá. A nyitónapon tartják a Hangcserenapot számos hangperformansszal és koncerttel.
A budapesti Francia Intézet és Goethe Intézet közösen szervez konferenciát Holokauszt és irodalom címmel: november 15-én és 16-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban négy-négy magyar, német és francia irodalmár, filozófus és holokausztkutató tekinti át a téma aktuális kérdéseit.
Három éve jelent meg németül Nádas Péter Párhuzamos történetek című kötete, amely azóta számos igen rangos díjat nyert el, legutóbb a Brücke Berlin díjat. Ennek apropóján a Goethe Intézet az íróval és német fordítójával, Christina Viraghgal rendez felolvasóestet december 4-én.
Mehr Licht! – idézi a névadó költőt a Goethe Intézet októbertől január végéig tartó épületfestő programja: a Ráday utcai ház homlokzatán négy hónapon keresztül német és magyar művészek fényinstallációi lesznek láthatók Mathias Wagner K és Kopeczky Róna rendezésében.
A Goethe Intézet részletes programkínálata a www.goethe.de/ins/hu/bud/ver/huindex.htm honlapon érhető el.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top