Archív

A Pegazus Istállói – új kötet Juhász Ferenctől

pegazus istalloi

Rendhagyó irodalmi est keretében mutatkozik be „A Pegazus Istállói” a New York Kávéházban október 3-án, szerdán 18.00 órától. Juhász Ferenc legújabb verseskötetét művész-barátaival közösen, beszélgetéssel, zenével, felolvasással egybekötve mutatja be.

A mostani kötet, amely a Kossuth Kiadónál jelent meg, Juhász Ferenc 24 új verse, melyben a türelem, a hűség és szerelem erejével felvértezve mutatja be saját szemével, sokszorosan összetett és mindent egyszerűen átvilágító nyelvével az utazás, a gyökerek, a származás és a család, a gyermekkor, a barátok, a halál és a hit elemi erejét, meghatározó szerepét életében. Az 1955-ben írt A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából című verséből kiindulva: a szarvas-fiú elvágyódott majd elment, bejárta és megismerte a világot, s bár vissza soha nem tért, nem tagadta meg, ahonnan indult. Vállalta az egykori szegénységben töltött élet szépségét, a falusi lét hagyományait, ünnepeit, siratóit, örök hűségét a halhatatlan mamához. A volt szarvas-fiú most a Pegazus, akinek a kötetben megismerjük valamennyi „istállóját”: a biai Tópart utca 2.-től a budapesti Mandula utca 22.-ig.

A 84 éves költő számára a szerelem az életet adó erő: „ősz szívemben mindig tavasz, nem temető!” (A fehér vasszék). A kötet tartalmazza a máris nagy visszhangot keltett, óriási szerelmes verset, A forró vérrel telt selyemcsipkeserleg, avagy új Énekek Éneke a XXI. Századból című gyönyörű költeményt is.

Az esten a költővel Csányi Vilmos etológus, író és Kabdebó Lóránt irodalomtörténész beszélget. Közreműködik Dresch Mihály zenész, az új kötetből Galkó Balázs színművész olvas fel. Egy különleges bemutatkozás is lesz: Kisteleki Dóra fiatal grafikusművész, a költő ihletette képeit mutatja be, először a nagyközönségnek!

A múlt századelő Budapestjén a New York Kávéház egyformán vonzott művészeket és arisztokratákat, bohémeket és nyárspolgárokat. A művészasztaloknál olyan irodalmi nagyságok ültek, mint Karinthy, Heltai Jenő, Krúdy, Nagy Lajos, akik a kapucíner mellé tintát és tollat rendeltek. Itt írta Molnár Ferenc a Liliom-ot. Osvát Ernő a „Newyork” karzatán szerkesztette a legendás Nyugat folyóiratot. Ide hozta elolvasásra először Móricz Zsigmond a Hét krajcár-t, Kosztolányi A szegény kisgyermek panaszai-t.

A budapesti New York Kávéház irodalmi hagyományunk, nemzeti önismeretünk része és büszkesége. Különösen ezért van jelentősége annak, hogy a New York Irodalmi Páholy elindításával egyszerre tiszteleghetünk a nagy elődök, és a mai írónagyságok előtt, és visszahozhatunk valamit abból, amit a „boldog békeidők” hangulatának szokás nevezni.

Házigazda: Juhász Anna

Cím: New York Irodalmi Páholy – New York Palota, Budapest, Erzsébet krt. 9-11.
Regisztráció: anna_juhasz@hotmail.com

A kötet a helyszínen kedvezménnyel megvásárolható!

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top