Archív

A Bródy Sándor-díj idei nyertese Kálmán Gábor

Kalman Gabor
A díjat Novacímű könyvével érdemelte ki, amely a Kalligram Kiadónál jelent meg 2011-ben.

Kálmán Gábor mellett az idei két másik komoly esélyes Csobánka Zsuzsa és Potozky László volt.A díjátadásra november 22-én este 7-kor a PIM-ben kerül sor.
Az Alexander Brody által, 1994-ben létrehozott Alapítvány által kiadott díj 350.000 Ft pénzjutalommal jár, s mindig az előző évben kiadott, legjobbnak talált első kötetes prózaírónak ítélik oda.
Kálmán Gábor 1982-ben született Érsekújvárott, több éve publikálja verseit és prózai munkáit neves folyóiratokban. Tavaly jelent meg első regénye, a Nova, amely a fülszöveg szerint „olvasmányos, élvezetes történetekből összeálló novellafüzér. Vagy inkább regény, hiszen a motívumok átgondolt, mindig az értelmezést dúsító visszatérései, általuk az ismeretek fokozatos adagolása regénnyé, egy sosemvolt szlovák falu történetévé szervezik a szövegeket. A könyv lapjain Jasná Horka egyszerre misztikus és profán története rajzolódik ki a második világháborútól napjainkig. Tanulságos történetek, melyek talán az ismerősség és az idegenség állandó jelenléte által tudják az olvasót saját történeteinek újragondolására bírni.”
A Bródy Sándor Alapítvány ötlete az 1990-es évek elején merült fel. Bródy Sándor unokája, Alexander Brody a nagyapa, illetve annak első könyve, aNyomorcímű novelláskötet emlékére elhatározta, hogy létrehoz egy olyan irodalmi díjat, amely pályakezdő írók egy-egy kiemelkedő teljesítményét jutalmazza.
Az Alapítvány kuratóriuma 1994-ben alakult meg, elnöke Géher István költő és irodalomtudós volt. Az első díjátadásra 1995-ben került sor. A működés első éveiben nem volt semmilyen műfaji korlátozás, és ez – a különböző műfajba tartozó munkák összemérhetetlensége miatt – gondokat okozott. 1998 óta az Alapítvány első kötetes szépprózát jutalmaz. (Kivétel volt 2002-ben Szálinger BalázsZalai passiócímű hexaméteres eposza, de az is elbeszélő műként kapta a díjat.)
A kuratórium összetétele időközben többször is változott, jelenleg Márton László író az elnök, tagjai: Balázs Eszter szerkesztő, kritikus, Mikola Gyöngyi irodalomtörténész, egyetemi tanár, Mészáros Sándor szerkesztő, kritikus és Saly Noémi kultúrtörténész, esszéíró.
A kurátorok minden évben elolvassák az előző év debütáló prózaköteteit (ezek száma évről évre változik, általában 25 és 50 között van). Ezek közül egy kuratóriumi ülésen kiválasztják a 8-10 viszonylag legértékesebbet, majd ezek közül is elkülönítik a díjra komolyan esélyes 3-4, olykor 5 könyvet. Külön kuratóriumi ülésen, hosszú és alapos szakmai vita után döntenek a díjazandó műről. Minden évben új meg új vita tárgya, mit is jutalmaz a díj: hol a legjobban megformált, megkomponált művet, hol a szerző kirobbanó tehetségét; hol az ötlet erejét, hol a világról és az emberről való tudás gazdagságát, hol az elmélyült műgondot. Ez mindig az adott művektől függ.
A kuratórium a döntés során konszenzusra törekszik, nem éri be egyszerű szavazattöbbséggel. Ahhoz, hogy egy mű díjazott legyen, legalább négy kurátornak egyöntetűen támogatnia kell, vagy pedig háromnak kell egyértelműen támogatnia, a másik kettő pedig, noha nem ez volt a favoritja, szintén elképzelhetőnek tartja díjazottként.
A díjátadó ünnepséget egyúttal irodalmi estként is számon szokás tartani. A díjazotton kívül a többi esélyes szerző is meghívást kap rá, és egy-egy részletet felolvasnak műveikből. Népes, nem ritkán 80-100 fős közönség látogatja a rendezvényt.
A Bródy Sándor-díjnak ma már komoly szakmai presztízse van. Hivatkozásokban, életrajzokban szerepeltetik. A díjazottak vagy a díjra esélyesek közül sokan válnak vagy kezdenek válni a magyar irodalmi élet jelentős vagy éppen meghatározó személyiségeivé.
Az Alapítvány működési költségét részint maga a díj teszi ki, részint a dologi és működési kiadások. Mindezt a kezdetektől mostanáig az alapító, Alexander Brody finanszírozza, másféle támogatást az Alapítvány eddig nem kapott.


Bródy Sándor-díjasok:


1995 Simon Balázs, Szilasi László

1996 Hamvai Kornél

1997 Farkas Péter, Salamon András

1998 Zoltán Gábor

1999 Ajtony Árpád; különdíj: Varró Dániel

2000 Pásthy Júlia
2001 Szálinger Balázs

2002 Grecsó Krisztián

2003 Dragomán György

2004 Murányi Zita, Nagy Gabriella

2005 Gazdag József

2006 Szakács István

2007 Harcos Bálint

2008 Hunčik Péter

2009 Dunajcsik Mátyás

2010 Máté Angi

2011 Szvoren Edina
2012 Kálmán Gábor
Fotó: Duna Tv
{jcomments on}
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top