Archív

Konferencia Nemes Nagy Ágnes életművéről az Írószövetségben

Keresés a weben

kilencven-eve-szuletett-nemes-nagy-agnes

A kilencven éve született Nemes Nagy Ágnes életét és irodalmi munkásságát idézik fel azon a kétnapos konferencián, amit a Magyar Írószövetség rendez október 1-jén és 2-án a székházában.

A rendezvényen tizennégy előadás hangzik el, a konferenciát Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg október 1-jén, 11 órakor. Az írószövetség Bajza utcai székházában tartandó tanácskozás megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

„Nemes Nagy Ágnes tagja volt a Magyar Írószövetségnek, de természetesen nemcsak ez indokolja, hogy konferencián emlékezzünk meg róla – fogalmazott az Szentmártoni János, az írószövetség elnöke, hozzátéve, hogy az elmúlt két évben a magyar irodalom meghatározó alakjairól több előadássorozatot is tartottak. “A mostani tanácskozás annyiban tér el a korábbiaktól, hogy a tizennégy felszólaló között szerencsére több olyan is lesz, akik még találkozhattak Nemes Nagy Ágnessel. Nemcsak a költőről, de az íróról, az esszéistáról és a gyermekirodalom megkerülhetetlen alakjáról is szó lesz ebben a két napban”.

Hétőn Jókai Anna író, Alföldy Jenő, Pomogáts Béla, Budai Attila irodalomtörténészek, Honti Mária és Hernádi Mária irodalmárok tartanak előadást, a tanácskozást szakmai vita zárja.

Kedden Gergely Ágnes Magritte rózsája – emlékezés Nemes Nagy Ágnesre című előadása nyitja a konferenciát, Albert Zsuzsa író, költő pedig személyes emlékeit idézi fel a költővel kapcsolatban. Lengyel Valéria A látás és a figyelem összefüggései címmel tart előadást, Urbán Péter Nemes Nagy Ágnes ars poeticájáról beszél majd a költő-én megalkotásának tükrében, Erős Kinga irodalmár pedig az alkotó gyermekverseiről, meséiről fog beszélni.

Az ebédszünet után Kabdebó Lóránt irodalomtörténész “A beszélgető- és játszótárs” címmel tart előadást, Szakolczay Lajos

szerkesztő pedig az esszéíró Nemes Nagy Ágnesre emlékezik Rács és világűr, ég és bilincs című felszólalásában. A konferenciát Prágai Tamás író, költő, irodalomtörténész előadása zárja, amely az esszé- és a versíró Nemes Nagy Ágnest idézi meg.

A konferencián való részvétel ingyenes.

Forrás: MTI

{jcomments on}

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. […] Nemes Nagy Ágnes szólt ránk mindig, amikor lehalkítottuk társaságban a hangunkat, és én ezt megjegyeztem, hogy ez a gyávaság jele. Ebben a versben nem halkultam el. […]

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top