Archív

Gerlóczy Márton utazós elbeszélései

gerloczy-check-in

Ha Gerlóczy utazik, az első héten örjöng.

Kiadót váltott új elbeszéléskötetéhez Gerlóczy Márton író; a Check-in című könyv 12 története négy kontinens tíz országában játszódik.

A Scolar kiadónál megjelent könyvvel kapcsolatban az író az MTI-nek elmondta, hogy a kötetben személyes élményeit gyűjtötte össze. „Sajnos mostanában nem igazán utaztam, amit jól mutat, hogy egyetlen út került a kötetbe az elmúlt négy évből.” Ez a Papeete című szöveg, amelyről megjegyezte: újságíróként jutott el Polinéziába.

Az elbeszélésekben leírtak többségében valóban megtörténtek, csak egy kicsit színezett rajtuk a hatás kedvéért. A már említett Papeete című elbeszélésben írtaknak megfelelően valóban találkozott Harrison Forddal, de nem beszélgetett vele, pláne nem kínált neki pénzt az amerikai színész – mondta el Gerlóczy Márton.

„Az utazás számomra levegővétel” – fogalmazott, hozzátéve, szerinte nem igaz az a közhely, hogy az élet egy utazás, hiszen az igazi élete itt van Magyarországon. A külföldön főként turistaként, nyaralások alkalmával járt – árulta el. „Ha utazom, az első hét olyan, mint egy őrjöngés. A második héten találok vissza önmagamhoz. Egy biztos: az utazások sokat hozzátesznek a személyiségfejlődésemhez” – vélekedett.

Gerlóczy Márton arról is beszélt, hogy a kötet már másfél éve elkészült, de a kiadóváltás miatt elhúzódott a megjelenés. Arra a kérdésre, hogy miért hagyta ott a korábbi műhelyét, csak annyit felelt, hogy „ellaposodott a viszony, mint egy régi kapcsolatban”. Az első szöveg még 2009-ben született, ez a Sousse című elbeszélés volt, amely Tunéziában játszódik.

Elmondta, hogy az elmúlt években sok műfajban kipróbálta magát, dolgozott színdarabon, filmforgatókönyveken. Megjegyezte: a munka eredménye „nem nagyon látszik”, a filmes projektek például a filmszakmai átalakulás miatt leálltak.

A Check-in szerinte nem jelent elmozdulást a rövidműfaj felé, de szeretett volna egy könnyedebb kötetet is. Közben pedig már dolgozik új regényén, amellyel jövőre fog elkészülni.

Gerlóczy Márton kötetét szeptember 27-én este hét órakor mutatják be Toldi moziban. Az esten a Söndörgő együttes három tagja, az Eredics testvérek és Péterfy Bori fog közreműködni. A színész-énekesnő amellett, hogy a beszélgetés moderátora lesz, japánul is énekel majd. Az elhangzó zenék a könyvben szereplő országok dallamvilágát idézik.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top