Archív

A herceg – Hajnóczy Péter drámájának ősbemutatója Szegeden

Herceg 1

Hajnóczy szembeállítja az Isten létezésébe vetett hitet azzal a bizonyossággal, hogy valaki tudja, Isten létezik.

Ábrahám és Izsák bibliai története jelenik meg Hajnóczy Péter A herceg című monodrámájában, amelynek ősbemutatóját a múlt héten tartották a szegedi Régi Zsinagógában.

Balog József, a darab rendezője a főpróba előtt az MTI-nek felidézte, hogy Hajnóczy Péter író érdeklődése utolsó korszakában a színház felé fordult. Megírta Dinamit című egyfelvonásosát, amelyet a már korábban elhunyt Latinovits Zoltánnak ajánlott, és megszületett A herceg című monodráma is. A két darabot – amelyet sokan nem tartanak igazán színpadra alkalmasnak – a Szépirodalmi Kiadó már csak a szerző halála után, 1982-ben jelentette meg.

Herceg 2 Hajnóczy Péter egyszer megemlítette, hogy Paál István, a Szegedi Egyetemi Színpad legendás rendezője lenne talán az, aki színpadra tudná állítani A herceget, és előkerült egy levél is, amelyben a művész méltatta a drámát – mondta Balog József.

A „hitvitázó” monodrámában megjelenik Ábrahám és Izsák bibliai története, de felbukkannak benne a Hajnóczy Péter betegségéről fölállított orvosi diagnózis részletei is. A szerző szembeállítja az Isten létezésébe vetett hitet azzal a bizonyossággal, hogy valaki tudja, Isten létezik – fogalmazott a rendező. Hozzátette: az író szerint hinni kevesebb, mint a bizonyosságot tudni Isten létezéséről.

A dráma szövege puritán és szigorú váz, amelyet filmrészletekkel, hangokkal és színpadi jelenetekkel „öltöztettek föl”. Az előadás kevésbé a harminc éve elhunyt szerzőről, mint inkább az alkotók kétségeiről – hisznek vagy tudnak – szól – mutatott rá Balog József.

A rendező szerint természetesen adódott, hogy a monodrámát a szegedi közönség által szeretett Harsányi Attila adja elő, aki mindenre rálátó színészi attitűdjével egyenrangú alkotótárs volt az előadás születése során.

A szegedi MASZK Egyesület produkciójában színpadra állított mű – amelynek létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Forrás: Mti, fotó: Kelemen Zoltán Gergely

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top