Archív

Oliver Stone: okos és kíváncsi a magyar közönség

Oliver Stone 1

Oliver Stone az amerikai televíziózást az egyik legdestruktívabb dolognak nevezte a világon.

Budapesten tart mesterkurzust a filmkészítésről Oliver Stone; az amerikai filmrendező szerint az előadásai iránt érdeklődő magyar közönség nagyon kíváncsi és okos kérdéseket tesz fel.

A világhírű művész, A szakasz és a Tőzsdecápák című film alkotója a Magyar Nemzeti Filmalap és a Film.hu portál felkérésére utazott Magyarországra, hogy kétnapos kurzust tartson a budapesti Puskin moziban.
A rendező egy szombati, újságíróknak szervezett kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, már korábban is járt Magyarországon. Most nincs ideje arra, hogy túl sokat lásson az országból, ugyanis legújabb filmje, a Vadállatok bemutatója miatt beutazza Európát. 14 nap alatt Magyarország már a hetedik ország, amelyet felkeres.
A Vadállatok a kábítószer-csempészetről szól, de valójában a központi témája a pénz és a hatalom – magyarázta. Kifejtette: a kábítószer-csempészet brutális világ, és ezt valósághűen akarta bemutatni.
Oliver Stone megjegyezte, már több magyar filmet is látott, köztük Szabó István Mephistóját és néhány kisebb filmet.
Arról is beszélt, bár több filmnek is producere volt, nem szívesen vállal már ilyen feladatokat, „ehhez túl rövid az élet”. A forgatókönyvírást és a vágást tartja a legnehezebb munkának, véleménye szerint mindkettő nagyon sok odafigyelést igényel. A rendező, aki pénteki előadásán elmondta, hogy társírókat alkalmaz, akik segítenek neki, ha elakad, most kijelentette: dolgozott már nála jobb írókkal, de amelyik író az egyik filmben jeleskedik, nem biztos, hogy a másikban is fog.
Kifejtette, nincs olyan színész, akivel kifejezetten szeretne együtt dolgozni, mert mindig az adott filmtől függ, hogy kit akar felkérni a közös munkára.
Kitért arra is, hogy az 1996-ban készült Evita című film – amelynek a forgatókönyvét írta – sokkal jobb lett volna, ha ragaszkodtak volna az ő eredeti elképzeléseihez. Rossz döntésnek tartja, hogy Madonnát választották a film címszerepére. Eredetileg Meryl Streep alakította volna Eva Perónt, de a színésznő nem tudta elvállalni a szerepet – idézte fel.
Oliver Stone az amerikai televíziózást az egyik legdestruktívabb dolognak nevezte a világon. Nem is néz tévét – mondta -, a mozifilmek sokkal érdekesebbek.
A világhírű művész kiemelte, nem követi az amerikai elnökválasztás eseményeit, mert már túl sok választást látott, és már elege van belőle. Megjegyezte: azért reméli, Barack Obama győz, őt tartja a jobb jelöltnek.
Úgy fogalmazott, azért forgatott filmet korábban George W. Bush-ról (W címmel 2008-ban), mert szerinte a volt amerikai elnök sok kárt okozott, ezért fontos volt, hogy az emberek többet tudjanak róla.
Oliver Stone háromszoros Oscar-díjas amerikai rendező, forgatókönyvíró, producer 1946-ban született New Yorkban. Főként Fellini, Godard és Bunuel volt rá nagy hatással. A rendező általában maga jegyzi filmjei forgatókönyveit. Mindig az amerikai társadalmat foglalkoztató alkotásokat készített, legyen szó háborúról, tőzsdéről, médiáról, politikáról. Általában sikerül megosztania a közvéleményt – nem véletlenül tartják a legellentmondásosabb hollywoodi rendezőnek.
Az elmúlt években több dokumentumfilmet is készített, köztük a palesztin-izraeli konfliktusról, a dél-amerikai politikai rendszerekről, valamint a barátjának tekintett Fidel Castróról.

Oliver Stone 2

Oliver Stone Oscar-díjas amerikai rendező, forgatókönyvíró (b3) a sajtónak rendezett kerekasztal-beszélgetésen a Magyar Nemzeti Filmalap első idei filmíró mesterkurzusát követően a budapesti Puskin moziban 2012. szeptember 22-én. Tőle balra Andrew G. Vajna filmproducer, a nemzeti filmszakma megújításáért felelős kormánybiztos. MTI Fotó: Valuska Gábor

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top