Archív

Gondolat-jel 2012. szeptember 23. Kossuth adó 11.05-11.58

Ha a politika hátat fordít az erkölcsnek, az a társadalom egészét megrontja. A Magyar Rádió Kulturális hetilapja a közélet gátlástalanságának kulturális kockázatait keresgéli. Kossuth ugyan az egzigenciák, a lehetőségek körébe utalta a közvetlen cselekvést, ám azt a legnagyobb magyar sem gondolhatta, hogy a polgárosodás és a szabadság ügyét a kisszerű ügyeskedés, a sandaság, a korrupció vagy az ármány viheti sikerre. Ha a köz szolgálatát vállalók csak egymás lejáratásában serények, akkor lejáratódik minden szépség, minden hagyomány, szétesik „gyönyörű képességünk, a rend”.

Antall – Takács Róbert Politikai újságírás a Kádár-korban ………………..……..… 07,35

Kádár János hitt a Népszabadság mindenhatóságában, neki nem a hír volt a fontos, hanem a szocialista embertípus formálása. S bár az alkuk az 1956-ot követő véres leszámolás után köttettek, az hamar kiderült, hogy a párt lapjának sem lehet különvéleménye. A harmincöt esztendő az ötvenes évek, vagy a baráti országok felől nézve maga a szabadság illúziója.

Tráser László – Farkas Zoltán szegedi történelem tanár …….………………….…… 07,20

A Történelemtanárok Egylete igazán érzékenyen igyekszik reagálni a jelenre hiszen tavaly, 21. országos konferenciájukon éppen a magyar alkotmányozás témakörét vitatták, hogy idén, október 6-án a Bankvilág titkaiba igyekezzenek bekukkantani. A megismerés módszertana azonban még hagy kívánnivalót maga után.

Antall – Kubassek János és az Örmény vendégszeretet ……………………..….……. 07,10

Túlélni és megmaradni a birodalmak keretei között, radikálisan más kulturális közegben, avagy szétszóratva. Az örmény közösségtudat magyar párhuzamait könnyű fölfedezni, különösen, ha valakinek már a hetvenes évek végén alkalma adódhatott a sajátos kalandozásra. A Földrajzi Múzeum igazgatója a szovjet bürokráciát minduntalan felülíró örmény vendégszeretet élményéről.

Gergó Judit – Barták Balázs és Beck Zoltán a magyar szöveg ………………………. 07,21

Nyelvében él a nemzet és a lakásában, ahol zenét hallgat. Persze a koncertterem, ahol együtt lehet ugrálni, énekelni, az valami egészen más, ahogy a pódium is, ahol családiassá lényegül a költészet. A magyar dal fővárosa volt Szombathely szeptember elején, s a dallam mellé kell a szöveg. Lehetőleg olyan színvonalú, ami együgyűségével nem billenti ki az embert az élményből.

Antall – Emanuele Chiacciera olasz díszlettervező Pesten …………………….……… 07,14

Magunkra ismerünk a mások véleményében. Jóllehet az olasz kultúra éppen annyira közeli élmény, mint amennyire onnan nézve sajátos Mittel úr gondolkodása Pozsonytól Zágrábig. Mittel Európa, azaz a kontinens közepe – telitalálat. Legalábbis felismerhetővé tesz minket még képzőművészeti, színháztörténeti értelemben is Prágától Budapestig.

Szerkesztő-műsorvezető: Antall István, zenei szerkesztő: Gere Erzsébet

a gyártásvezető Bándi Domokos, a hangmesterek: Farkas Szilvia és Horváth Zsolt

Műsorunkban Deseő Csaba felvételei forogtak.

Nem lehet elmulasztani! Három hétig elérhető.

Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth

szakszerűbben: http://real1.radio.hu/kossuth/

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top