Archív

A Magyar Dráma Napja

dráma jelek

A Magyar Dráma Napjára tervezett előadásokból,programokból, hírekből válogattunk egy csokorral.

Beavatószínházi előadás a Magyar Színházban

A Magyar Színházban beavatószínházi előadással ünnepelik pénteken a magyar dráma napját: Háy János Háromszögek című darabját a színészek Göttinger Pál rendezővel újítják fel és dolgozzák át.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire és új művek születését ösztönözzék.
A Magyar Színházban pénteken a Háy János-darab beavatószínházi előadása délután 4 órakor kezdődik a Sinkovits Imre Színpadon.
Mint írják, a beavatószínház célja, hogy a nézőket megismertesse a színház világával, beavassa őket egy alkotófolyamat részleteibe, hátterébe, egy mű megszületésébe. A Magyar Színház színészei és a rendező ezúttal erre vállalkoznak: a nézők előtt veszik kézbe újra Háy János szövegét, hogy a rendező instrukcióit követve egy rendhagyó előadással mutassák be a darabot.
Az előadás érdekessége továbbá, hogy az Anya szerepében Benkő Nóra beugrását láthatják, aki csak ezen a napon bújik a karakter bőrébe.
A Magyar Színház várja a közönséget, hogy együtt ünnepeljék a 2012/13-as évad kezdetét és a magyar dráma napját, azok a nézők, akik részt vesznek a beavatószínházi előadáson, ajándékot is kapnak – olvasható a közleményben.
A Magyar Színház szombaton több programmal is várja az érdeklődőket. A Kincsem Parkban idén először rendezik meg a Lovaspóló Fesztivált, amelyen Sipos Imre színművész játékosként is szerepel és a társulat több tagja is ellátogat az eseményre, köztük Őze Áron, Auksz Éva és Benkő Nóra. Berg Judit, a színház Rumini című előadásának írója pedig a helyszínen dedikál.
A szombati autómentes napon az évadnyitó TeARTrum Fesztiválon is jelen lesz a színház: a Ruminihez kapcsolódó installációval várják a gyerekeket Horváth Illés társaságában, este pedig színészzenekaruk, a Harmadik Figyelmeztetés lép fel a fesztivál nagyszínpadán – áll a színház közleményében.

Vajdasági magyar drámaíró verseny tizenkettedszer

Idén is megrendezik a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt az Újvidéki Színházban. A csütörtökön induló megmérettetésre, amelynek gyümölcseit pénteken, a magyar dráma napján láthatja a közönség, Ferenc Judit, Terék Anna és Danyi Zoltán író kapott meghívást.

A tizenkettedik alkalommal megrendezett verseny első napján a Magyar Szó című délvidéki napilap aktuális számából kivágott címekből húznak ki egyet. A három szerző ebből kiindulva írhatja majd drámáját, amire néhány óra áll rendelkezésükre.

A szövegeket – szintén néhány óra alatt – a meghívott rendezők, Gemza Péter, Kokan Mladenovic és Puskás Zoltán viszik színre. Az előadásokban, amelyeket pénteken este láthat a közönség, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Békés megyei Jókai Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az újvidéki Művészeti Akadémia, és az Újvidéki Színház színművészei, illetve hallgatói szerepelnek.

A drámaírókat, rendezőket, előadásokat és a színészeket a Lőkös Ildikó, Antal Szilárd és Gerold László összeállítású szakmai zsűri véleményezi és díjazza – írta honlapján a Magyar Szó (www.magyarszo.com) és az Újvidéki Színház (www.uvszinhaz.co.rs).

Díjátadó a Katona József Színházban

A magyar dráma napjáról emlékezik meg díjátadással egybekötve a Színházi Dramaturgok Céhe, valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) péntek este hét órakor a budapesti Katona József Színházban.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 129 évvel ezelőtti, 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

Az ünnepi összejövetelen átadják a dramaturg céh által évente odaítélt Az évad legjobb magyar drámája díjat, valamint a Szép Ernő-jutalmat – közölték a szervezők az MTI-vel.

A dramaturgok díját az évad legjobb magyar drámájáért az idén titkos szavazással Szálinger Balázs Köztársaság című műve nyerte el. Az írót Szegő János irodalmi szerkesztő köszönti, majd részletek hangzanak el a Szálinger-műből többek között Gazsó György, Enyedi Éva és Dömötör András tolmácsolásában.

Az író húga által alapított Szép Ernő-jutalomban az idén hárman részesülnek: Szakonyi Károly eddigi drámaírói munkásságáért, Spiró György a Príma környék című drámájáért és Pintér Béla eredeti világlátású drámai szövegeiért. A Szép Ernő-jutalmat az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője adja át, ezt követően köszöntőt mond Lengyel György színházrendező, valamint Egressy Zoltán és Forgách András író.

Az est nyitott, a szervezők várnak minden érdeklődőt, hogy együtt köszönthessék a díjazottakat.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top