Archív

Deák Krisztina Aglaja című filmje október 11-től a mozikban

aglaja

Sabina a saját haján lóg a cirkusz kupolájában, miközben égő fáklyákkal zsonglőrködik. Kislánya, Aglaja minden este retteg attól, hogy a mamája lezuhan.

Egy kelet-európai artistacsalád kálváriájáról szól Deák Krisztina 2009 és 2011 között forgatott filmje, az Aglaja, amelyet október 11-től vetítenek a magyarországi mozikban.

Az Ónodi Eszter főszereplésével készült, magyar-lengyel-román koprodukciót a Ristretto Distribution és a Katapult Film közösen fogja forgalmazni.

A sajtóközlemény felidézi, hogy az alkotás Aglaja Veteranyi német nyelven publikáló, magyar-román származású írónő önéletrajzi regényén alapul. A film egy anya és lánya egymásrautaltságáról, a családjuk széthullásáról, az összetartozás nagyszerűségéről és átkáról, a felnőtté válásról szól.

„Mindezt egy Nyugatra menekült kelet-európai artistacsalád kálváriáján keresztül meséli el. Ha porondon akarnak maradni, valami egzotikus mutatványt kell kitalálniuk. A különleges produkciót az Ónodi Eszter alakította mama, Sabina eszeli ki: a saját haján lóg a cirkusz kupolájában, miközben égő fáklyákkal zsonglőrözik. Kislánya, Aglaja minden este retteg attól, hogy a mamája lezuhan. A mama halálától való félelem átszövi Aglaja életét. Pedig egy napon – a családi tradíciót követve – ő lesz az Acélhajú nő” – ismerteti a cselekményt a közlemény.

A produkció főbb szerepeit Bogdán Zsolt, Kamarás Iván, Jordán Adél, Lázár Kati, Bálint András, Keresztes Tamás, Börcsök Enikő és Molnár Piroska játssza. Aglaját két színész kelti életre: hatévesen Jávor Babett, tizenhat évesen pedig Móga Piroska, aki a kaposvári színészképző növendéke.

A Budapesten, Bécsben, Constanzában és Berlinben forgatott alkotás elkészültét mások mellett az Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap, az Eurimage és a Media program is támogatta.

A sajtóközlemény idézi Szelényi Ákost, a Ristretto Distribution vezetőjét is, aki szerint azért döntöttek a film forgalmazása mellett, mert fontosnak tartják a magyar filmek újbóli visszatérését a mozikba az elmúlt évek szerény hazai termése után.

Forrás: MTI, fotó: Filmszemle

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top