Archív

Nádas Péter művészi munkássága köré kiállítást szerveztek a svájci Zugban

Zugi ltkp

A szeptember elsejétől november 25-ig látható kiállításon mintegy 150, az 1950-es évek óta keletkezett fotó szerepel Nádastól, valamint filmek, kéziratok, könyvek, archív anyagok és hangfelvételek.

Az írás sötétkamrája című, Nádas Péter írói és fotográfusi munkásságát, valamint az őt inspiráló magyar alkotókat bemutató svájci kiállítást méltatta hétvégi számában a Neue Zürcher Zeitung nemzetközi kiadása.

Örvendetes, egyedülálló esemény a Kunsthaus Zugban látható kiállítás – írta Andreas Breitenstein. Habár „az egész Nádas Pétert” bemutató tárlatnak, amelyet a művész kétéves munkával maga állított össze, saját, kevésbé ismert fotográfusi munkái és az írásfolyamat dokumentálása állnak a középpontjában, a kiállítás arra is lehetőséget teremtett számára, hogy példaképei, pályatársai, barátai, valamint azon alkotók munkásságának az összefüggésében helyezze el magát, akikkel lelki rokonságot érez – mutatott rá az NZZ.

A lap kitért arra is, hogy a Kunsthaus Zug a szöveg és a kép közötti összefüggést szeretné feltárni Nádas műveiben. Azt aligha lehet állítani – vélekedett a szerző – , hogy nála az irodalom és a fényképészet egyszerűen kiegészítenék egymást, ehelyett mindkét területen egyedi tehetséggel bír.

A szemleíró nézete szerint míg huszonhárom évvel az 1989-es fordulat után az európai kultúra még mindig Keletre és Nyugatra felosztott, Nádas Péter olyan alkotó, aki nagyszerűen alkalmas arra, hogy Kelet és Nyugat között hidat képezzen. A holokauszt túlélőjeként és a kommunista diktatúra kortanújaként szerzett élettapasztalata és művészi kifejezéstára monumentális művekben – mint az Emlékiratok könyve és a Párhuzamos történetek című regények -, valamint esszékben és fotókban csapódott le. Nádas fotográfusként, fotóriporterként és újságíróként dolgozott, „mielőtt 1965-ben a cenzúra elleni harcban íróvá lett volna” – jegyezte meg.

A szeptember elsejétől november 25-ig látható kiállításon mintegy 150, az 1950-es évek óta keletkezett fotó szerepel Nádastól, valamint filmek, kéziratok, könyvek, archív anyagok és hangfelvételek – olvasható a kiállítóhely honlapján. Saját munkái mellett az író több mint hatvan magyar művész kétszáz alkotásán keresztül műveinek művészet- és kultúrtörténeti összefüggéseit is bemutatja. Láthatók alkotások olyan ismert fotósoktól, mint Robert Capa, Moholy-Nagy László, André Kertész, illetve ismert festőktől, mint Birkás Ákos, Egry József, Fehér László, Lakner László, Nádler István vagy Vajda Lajos, mellettük a külföld számára ismeretlen kortárs fotóművészeket is bemutatnak.

A tárlat megrendezésének ötlete a Zugi Dialógus-műhely által 2009-ben Christina Viraghnak a Párhuzamos történetek fordítására odaítélt ösztöndíjára vezethető vissza. A fordításért Christina Viragh a Brücke Berlin rangos német irodalmi díjat vehette át februárban.

Többek között a budapesti Szépművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a budapesti Kieselbach-gyűjtemény és a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum kölcsönzött műtárgyakat a kiállításra.

http://www.nzz.ch/aktuell/feuilleton/uebersicht/die-introspektion-der-welt-1.17579303

Forrás: MTI, a fotón Zug látképe látható (fotó(Podmaniczky Szilárd)

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top