Archív

Erős bizonyítékok utalnak arra, hogy megtalálták III. Richárd földi maradványait

Az angliai Leicester egyik önkormányzati autóparkolójában végzett feltárások során gerincdeformitásos, bezúzott koponyájú csontváz került napvilágra.

Brit régészek szerint erős közvetett bizonyítékok utalnak arra, hogy III. Richárd (1452-1485) angol király, az utolsó York-házi uralkodó földi maradványait tárták fel.

Az angliai Leicester egyik önkormányzati autóparkolójában végzett feltárások során gerincdeformitásos, bezúzott koponyájú csontváz került napvilágra. A Leicesteri Egyetem a továbbiakban DNS-vizsgálatot tervez, és az eredményeket összeveti III. Richárd leszármazottainak genetikai anyagával – olvasható a BBC News hírei között.

Az egyetem szóvivője szerint közvetlenül a halál előtt bekövetkezett koponyasérülést fedeztek fel, valamint a gerincoszlopba fúródott nyílhegyet találtak. A király a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatában vesztette életét 1485-ben, és a korabeli beszámolók szerint az ütközetben lerántották lováról, majd a fejére mért ütéssel végeztek III. Richárddal.

Az elhunyt súlyos gerincferdülésben (szkoliózisban) szenvedett, és bár Shakespeare drámájával ellentétben nem volt púpja, egyik válla magasabban volt, mint a másik.

A rózsák háborújának veszteseként III. Richárd szerény temetésben részesült, a ferences rendi Grey Friars templomban helyezték végső nyugalomra. A templomot az 1530-as években rombolták le, ám a dokumentumok szerint a sír megúszta a pusztítást.

Az augusztus 25-én kezdődött ásatások során feltárták a klastromot, a káptalantermet, valamint megtalálták a templomot is, majd a csontvázat.

„Eltávolítottuk a fogakat, és rendelkezésre állnak a combcsontok is, így minden reményünk megvan arra, hogy elégséges mintát találunk a genetikai vizsgálatokhoz” – hangsúlyozta Turi King, a DNS-vizsgálatokat irányító szakember.

A vizsgálatok a tervek szerint 12 hetet vesznek igénybe.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top