Archív

7 gondolat kapunyitás előtt

czinki ff

Czinki Ferenc írása a székesfehérvári Új magyarhangok című képtárfesztiválról.

1. Délután háromra érkezünk, hogy a színészekkel még egyszer elpróbáljunk mindent. Tele vannak ötletekkel, egy időre ott is hagyom őket; vannak olyan helyzetek, amikor még a rendező is zavar. Aztán majd állok elébe az elsőre valóságtól elrugaszkodottnak tűnő ötleteknek, ezeket kell majd belerendezni negyed órába és két terembe.

2. Amikor elkészül a világítás, mindegyik terembe egy-egy karakteres, de keveset mutató fényforrás kerül, Izinger Katalin a képtár kurátora, azt mondja nekem, hogy ezzel idén megduplázzuk a Múzeumok Éjszakáját. Van benne valami. A koncepció szerint egy elfelejtett, „elsüllyedt” gyűjteményt kell újrafelfedeznünk. Van egy jó hosszú kötelünk is, ami végigér a képtár összes termén, ha esetleg nagyon el lennénk veszve, ennek mentén vissza lehet találni.

3. A Talpra magyar avantgarde!-felirat (Tóth Endre) alatt állva felidézem, amit végül majd nem fogok elmondani: miként is indult a hatvanas években a székesfehérvári Új Magyar Képtár gyűjteménye a „Kedves Mester!” megszólítású levelekkel, aztán a kétezertízes évek elejére miként lett belőle használaton kívüli, szinte látogathatatlan képtár.

4. Nagyjából fél nyolcra összeáll a teljes stáb: Kása Ferenc, Barbély Gábor (Teleszterion Színházi Műhely), Horváth Gergely (Prospero Színkör), és a felolvasó szerzők, akik feladatuk szerint a gyűjtemény egy-egy képéhez, tárgyához kapcsolódó szövegeket olvasnak föl, Babiczky Tibor, Krusovszky Dénes, Podmaniczky Szilárd.

5. 19.50 környékén fellépők és nézők egyaránt azon tanakodnak, hogy ilyenkor még érdemes-e rendelni valamit a kávézó pultjánál, és ha igen, akkor be lehet-e menni vele a képtárba. (A gyakorlat azt mutatja: igen és miért ne?)

6. Tartjuk a negyed órás késést. 2012. augusztus 26-án 20.15-kor elindul az Új magyarhangok-sorozat.

7. Nagyon reméljük, hogy valaki tényleg készít majd fotókat is.

Ezen a linken találtok néhány fotót,melyeket Oláh Gergely Máté készített:
https://picasaweb.google.com/106541110097669250250/UjMagyarhangokKeptarfesztival

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top