Archív

Két és félmillió fekete lyukat térképezett fel a NASA

feketelyuk

Az objektumok kétharmadát korábban sohasem észlelték, mivel a látható fény számára áthatolhatatlanul vastag porfüggöny mögött rejtőzködnek.

Két és félmillió fekete lyukat térképezett fel az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) elnevezésű, széles látószögű infravörös sugárzást felmérő csillagászati műholdja.

A szerkezet 2009 decembere és 2011 februárja között gyűjtötte az adatokat, kétszer “szkennelte” a teljes égboltot infravörös fényben, felvételek millióit készítve. A megfigyelések adatait közzétették, lehetővé téve az asztronómusok számára a szabad kutatásokat és felfedezéseket – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon (http://phys.org.265481293) és a Space.com hírei között (http://www.space.com/17359-black-holes-millions-found-nasa-space-telescope.html).

“A csillagászati műhold 2,5 millió aktív fekete lyukat talált, a legtávolabbi tízmilliárd fényévnyire van” – közölte Daniel Stern, a NASA bolygókutató részlege, a Jet Propulsion Laboratory csillagásza.

Mint hozzátette, ezeknek az objektumoknak a kétharmadát korábban sohasem észlelték, mivel a látható fény számára áthatolhatatlanul vastag porfüggöny mögött rejtőzködnek. A fekete lyukak azonban felhevítik a port, miközben “behabzsolják”, és a “táplálkozásuk” során képződő infravörös sugárzást észleli a WISE csillagászati műhold.

“A WISE könnyűszerrel megtalálja a fekete lyukakat, a NASA röntgencsillagászati műholdja, a júniusban felbocsátott NuSTAR (Nuclear SpectroscopicTelescope Array) segítségével pedig többet megtudhatunk arról, hogy miképp alakulnak és növekednek a fekete lyukak” – magyarázta Stern.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top