Archív

Munkácsy-festmény került a hódmezővásárhelyi múzeumba

Munkacsy Ni tanulmanyfej

Egy Tornyai Jánosnak szignált, Munkácsy Mihály által készített, női fejet ábrázoló alkotás került a neves alföldi festő nevét viselő hódmezővásárhelyi múzeumba.

Az alkotást, amelyen a Tornyainak Munkácsy, 895 szignó olvasható, egy magát megnevezni nem kívánó műgyűjtő hosszú távú, tartós letétként ajánlotta fel a Tornyai János Múzeumnak – mondta a politikus a festmény bemutató sajtótájékoztatón.

Munkácsy Mihály akkor ajándékozta a képet Tornyai Jánosnak, amikor a fiatal vásárhelyi születésű festő 1894 és 1896 között városi ösztöndíjjal Párizsban tanult – közölte Kószó Péter alpolgármester.

Nagy Imre művészettörténész elmondta, az alkotás Munkácsy Mihály monumentális Krisztus-trilógiájának harmadik darabja, az Ecce Homo női alakjának tanulmánya.

A szakemberek a képen látható aláírás eredetiségét röntgenes vizsgálattal igazolták. A festmény 1927-ben az Ernst Múzeum aukcióján felbukkant, ám azt már nem lehet kideríteni, vajon maga Tornyai János adta-e be az árverésre. A kép szerepel a Munkácsy-monográfiában is, a kötetet összeállító Végvári Lajos azonban feltehetően nem látta a festményt, mert azt írta, fatáblára festette a művész, a valóságban pedig olaj-vászon alkotásról van szó – beszélt a mű sorsáról a szakember.

A több évtizedig lappangó alkotást a nagyközönség szombaton a felújított és kibővített Tornyai-múzeum megnyitóján csodálhatja meg, majd januárban az Alföldi Galériába kerül, ahol az új állandó kiállítás keretében mutatják be.

Forrás: Mti, fotó: Kelemen Zoltán Gábor

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top