Archív

Százezer költő a változásért – felhívás!

100ezerkoltoavaltozasert

Olvass fel verset, adj elő költészeti művet, légy a világ költőivel tíz órán át: szeptember 29. 15-01 óra, Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest.

Kedves Költő Barátunk!

Ezen a napon a világ minden pontján több mint 115 országban közel 700 eseményre kerül sor. A 2011-ben első ízben megrendezett, minden addigi elképzelést felülmúló, nagy sikerű “100 Thousand Poets for Change” a világ eddigi legnagyobb költészeti eseménye, melyen költők, írók, zenészek és más művészeti ágak képviselői lépnek fel – költészeti művekkel a változásért. Műveikben saját szűkebb környezetük, társadalmuk, régiójuk aktuális problémáira reflektálnak, és kiállnak a legfőbb értékek, a béke, különböző vallások, világnézetek, etnikumok békés együttélése mellett, a rasszizmus, a cenzúra és a környezetszennyezés ellen.

A 2011-ben a budapesti Műcsarnokban tartott első rendezvény a világ eseményeinek sorában a legnagyobb volt, 10 órán át több mint 100 művész lépett fel, a felolvasásokat és más produkciókat élő közvetítésben élvezhették az érdeklődők az interneten, és skype-on Michael Rothenberg, az esemény ötletgazdája és főszervezője is üdvözölte a magyar fellépőket.

A mindenkori főtéma mellett országonként egyéni tematikában is megszólalnak a költők.

Már mindenütt nagy a készülődés. San Franciscóban 25 különböző rendezvényt tartanak vezető amerikai költők részvételével, akik között olyanok lépnek fel, mint Michael McClure vagy Robert Hass. New Orleansban nagyszabású dzsesszkoncert lesz az idős emberek támogatására, Afganisztánban a volt háborús városok (Kabul és Jalalabad) a felolvasások helyszínei. A görögországi Volosban ötnapos költészeti és zenei fesztivált tartanak, melynek részeként megnyílik egy kiállítás, amely a hajléktalanság kérdésével foglalkozik.

Magyarországon meghívott fellépőinkre bízzuk, milyen ügy mellett állnak ki.

Magyarországon a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vállalta, hogy szervezője és egyben helyszíne lesz a világ ez évi nagy költészeti eseményének.

Úgy tervezzük, délután háromtól hajnali egyig tart majd a felolvasás. Költők, performerek, dalköltők, slamköltők és zenészek fognak tíz órán át verselni, miközben élő kapcsolatban leszünk a világ más költészeti eseményeivel is. A monstre vállalkozás nonprofit. Szeretnénk, ha minden fellépőnk szívből, azért jönne el, mert fontos neki ez a világméretű költészeti összefogás, amire csak az előző évi, első és minden elképzelést felülmúló esemény volt a példa, és amely akcióhoz még nagyobb reményeket fűzünk ez évben.

Mi, ennek a programnak a szervezői – Gyukics Gábor, Bárdos Deák Ági és én – nem akarunk semmilyen szervezetet, orgánumot vagy fórumot képviselni, és arra kérjük fellépőinket is, hogy saját jogon, bármilyen hovatartozástól függetlenül jöjjenek, pusztán a költészetért.

Ha mellettünk áll, és megtisztel jelenlétével, kérjük, úgy tervezze, hogy körülbelül 5 perces legyen a felolvasása. Kérjük, jelezze, hogy a délután háromtól hajnali egyig terjedő időszakban melyik óra önnek a legmegfelelőbb (ugyanis szoros rendbe kell osztanunk a felolvasó költőket, fellépő zenészeket és performereket).

Felkérünk Magyarországon élő külföldi költőket és műfordítókat is, akik bármilyen idegen nyelven előadhatják választott művüket. De hívunk zenészeket is, akik a szótól elfáradt hallgatóságot muzsikával pihentetik.

Hogy milyen lesz végső formájában az esemény, sok mindenen, de elsősorban költőinken múlik. Szeretnénk igazi költészetünnepet, amelyet a neten az egész világ, az ország és a BKV járatain egész Budapest hall (erre idén is kísérletet teszünk).

Osszon meg a világgal egy verset!

Visszajelzését ezen az e-mailcímen postafordultával várjuk!

Nagyon számítunk a jelenlétére, a versére, amelyet megoszt velünk!

Újabb információkkal blogoldalunkon: http://100ezerkoltoavaltozasert.blog.hu/

és Facebook-oldalunkon (http://www.facebook.com/pages/100-ezer-k%C3%B6lt%C5%91-a-v%C3%A1ltoz%C3%A1s%C3%A9rt/261202083892515?bookmark_t=page),

valamint emailen szolgálunk folyamatosan!

Fotó: www.paldaniel.wordpress.com

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top