Archív

A Hadik Ház szeptember eleji programjai

kiabrandulas

Szürreális liturgia – Három tanú – Kiábrándulásig.

Ebben a hónapban a szürrealizmus áll a képzőművészeti kiállításaink központjában! A Hadik Kávéházban Gajdov Géza Šzürreális Liturgia” című kiállítás megnyitója lesz 5-én, míg a Szatyor Galériában Naomi Devil „Deep Blue Se(a)lf” című tárlatát érdemes meglátogatni! A nyári szünet után újra elindul a a Hadik Irodalmi Szalon is! A 20. rendezvény témája a Három tanú – vallomások a megmaradásról lesz, melyen Juhász Anna vendégei Ungvári Tamás, Spiró György és Bródy János lesznek! A kortárs videóművészet rajongóit várjuk Kis JuditKiábrándulásig’ című megnyitójára a Szatyor Plazmán szeptember 5-én!

HADIK KÁVÉHÁZ PROGRAMOK:

Kiállítás: 

Gajdov GezaSzeptember 5. 18.00 Gajdov Géza „Szürreális Liturgia” című kiállításának megnyitója

Gajdov Géza (1952-2009) fiatalon elhunyt grafikus képeiből nyílik kiállítás a Hadik Kávéházban. A művész élete nagyrészét a 11. kerületben töltötte és az élete során nem vált igazán részesévé a hivatalos magyar művészeti kánonnak. „Gajdov rajzainak egyik legfontosabb tulajdonsága sok mindent elmondani képes összetettsége. Szinte mindig sokat markol, szimultán, egyidejű módon emeli be rajzaiba szellemi élményeinek, lelkiállapotának szubjektív lenyomatát. Rajzaiban szinte mindig magáról mesél, kirajzolja magából egyéni világértelmezését. Művészete abszolút figuratív. Többnyire több megjelenítés van jelen, ahol ezek az ábrázolatok összeérnek (összeférnek!), érintkeznek, összefonódnak, ám így is a magány szuggesztív érzése sugárzódik át a nézőre. Munkáiban az expresszivitás és a finom költőiség, poézis egyesül, sőt összegződik”. Feledy Balázs

A kiállítást megnyitja: Sinkó István képzőművész

A kiállítás megtekinthető: 2012. szeptember 5. – október 28.

hadik 20 flyerIrodalom:

Szeptember 12. 19.00 Hadik Irodalmi Szalon – Három tanú – vallomások a megmaradásról

A nyári szünet után, a szezont egy igen különleges esttel indítja a Hadik Irodalmi Szalon: fennállásának 20. irodalmi, művészeti rendezvényére kerül sor, s ezt az alkalmat a magyar szellemi, kulturális élet három kiemelkedő, meghatározó alkotójával, gondolkodójával ünnepli meg. Itthon és külföldön, irodalomban, költészetben, műfordításban, irodalomtörténetben, zenében egyaránt utat mutattak, mutatnak, a történelmi, társadalmi viszonyokra, problémákra érzékenyen reagálnak, ezt saját műfajukban tárják, tárták fel és osztották meg az emberekkel. Az ő megoldásaikkal, világ-látásukkal, műveikkel találkozhatunk szeptember 12-én a 20. Hadik Irodalmi Szalonban, ahol maguk mesélnek arról, ők hogy élték meg az elmúlt évtizedeket, mik voltak számukra a meghatározó pillanatok, művek, találkozások, élmények.

Vendégek: Ungvári Tamás, Spiró György és Bródy János

Háziasszony: Juhász Anna

Zene:

Szeptember 4., 18. 20:30 és 22:30 között Dr. Jazz alias Dr. Tóth Gábor sebész főorvos úr zongorista és Káldi Tamás nagybőgős úr játszik kávéházunkban. Játékukkal a jazz dallamos változatát mutatják be a jazz rajongóinak, repertoárjukban feltűnnek a swing, a latin zene, a Bossa nova és a blues legjobb darabjai saját dala-ik mellett. A jazz „nagyjaitól” is kölcsönöznek, játsszák C. Porter, Gerschwin és Duke Ellington műveit is.

Szatyor bár és galéria programjai:

Kiállítás:

Naomi DevilNaomi Devil: Deep blue se(a)lf kiállítás

Naomi Devil egyike napjaink kimagaslóan tehetséges huszonéves festőművészeinek. Kis kora óta ingázik Stuttgart, Bécs és Budapest között. Monumentális méretű festményeivel 16 évesen debütált a nemzetközi kortárs művészeti körforgásba. 17 évesen pedig már művei külföldi galériák és vásárok anyagát képezték. Számára a legfontosabb a képeken keresztül megfogalmazott üzenet – ha ez nincs, az alkotás értelmét veszti. Fontos számára az alkotóerő élvezete, egyfajta nyitott-lazaság, illetve az az izgalmas nyugalom amit alkotásain keresztül mi is átélünk. Modelljeit közvetlen környezetéből válogatja – ámbár a sok utazás miatt gyakran ő maga áll modellt önmagának, ezen önarcképeket láthatjuk a Szatyor Galéria falain is. E képek szinte mindig felmutatnak valami fikcionális elemet, valami irrealisztikusat. Festőjük az érzékiben mélyül el, célja a felszín alatti érzelmek megjelenítése. Bár valóban szürrealisztikusak, Naomi mégis azt mondja, ezeknek a képeknek nincs köze az álmokhoz, a saját életét és érzelmeit vitte vászonra,a saját képi nyelvével. Inkább áll közelebb a szimbolizmushoz, mint a szürrealizmushoz. Képzelet és gondolatvilág kollázsa, bennük nagyfokú Én-kereséssel, talán ez mostani pályaszakaszának tömény esszenciája, amelyet mára megvalósított.

A kiállítás tartalma a 2010 és 2011 között készült „Deep blue se(a)lf” c. sorozat.

A kiállítás megtekinthető: 2012. augusztus 28. – szeptember 30.

Szeptember 5. 19.00 Kiábrándulásig / Until disillusion – Kis Judit videói a Szatyor Plazmán

Megnyitó személy: Lukács Viola, Zene: Matzaa

A videó egy sorozat része, mely személyes tapasztalatokból kiindulva dolgoz fel olyan hétköznapi élményeket, melyek néha képesek identitásunkat is megkérdőjelezni. ‘Transzparensé válni, amikor jelen vagyok és akkor is amikor még a tükörben sem látom magam.végül minden félelem és szükségtelen érzés kővé dermed, falak épülnek majd lebomlanak.. nincs emlék ami elrejtsen..’ Kis Judit intermédiás hallgató videómunkája a Szatyor Bár és Galéria plazmaképernyőjén 2012. Szeptember 5-től 30-ig látható.

Zene:

Hétköznap 20 órától hajnali 1-ig a Fúzió Rádió DJ-i szolgáltatják a zenét a Szatyor Bárban a rádióban megszokott színvonalon.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top