Archív

John Lennon rajzaiból és személyes tárgyaiból nyílt tárlat Pécsen

Lennon 1

A percek alatt elkészült humoros rajzait még leghűségesebb rajongói közül sem ismeri mindenki.

A Beatles énekes-gitárosa, John Lennon rajzaiból és személyes tárgyaiból nyílik kiállítás csütörtökön a pécsi Művészetek és Irodalom Házában.

A The Art of John Lennon című, a nagyközönség számára péntektől látogatható tárlat mintegy nyolcvan tárgyat mutat be a német Beatles-rajongó, Michael-Andreas Wahle magángyűjteményéből. A tragikus sorsú zenésznek a hatvanas évekből származó rajzai mellett szemügyre vehetőek személyes tárgyai, privát fotói, litográfiái, kitüntetései, és egyebek mellett a plakátjai is.

Lennon 2 Az ez év elején már a szegedi közönség által is megcsodált, szeptember 26-ig nyitva tartó kiállítás apropóját az adja, hogy a Beatles idén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. A tárlatra a Trio Enigma zenekar múlt péntektől mini Beatles-koncertekkel hívja fel a figyelmet Pécs több pontján, amelyeken közszemlére teszik John Lennon jellegzetes szemüvegének óriás változatát.

A Zsolnay Örökségkezelő utalt rá, hogy John Lennon egész életében kreatív volt: gitározott vagy dalt komponált, de az sem volt ritka, hogy ceruzát, papírt ragadott és rajzolt. „Egyszerű vonalvezetésű, szellemes képek maradtak utána, melyekkel diákkorában iskolatársait, később saját magát és Yoko Onóval kötött második házasságából származó fiát, Seant is szórakoztatta” – írták.

Hozzátették, hogy a percek alatt elkészült humoros rajzait még leghűségesebb rajongói közül sem ismeri mindenki. A művész ifjúkorában, már első zenei sikerei előtt feltűnést keltett illusztrációival, karikatúráival, amelyeken nem ritkán tanárait örökítette meg. „Rajztehetségének köszönhetően tizenhét évesen felvételt nyert a Liverpool-i művészeti akadémiára, ahol 1957-1960-ig tanult, majd abbahagyta, hogy Beatle lehessen. A rajzolás iránti szenvedélye azonban haláláig megmaradt” – olvasható az örökségkezelő közleményében.

Forrás: MTI, fotó: Kálmándy Ferenc

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top