Archív

A Szlovák Kultúra Hete sztrapacskával

pozsonyi kifli

A hagyományos pozsonyikifli-sütő verseny fődíja: két személy két éjszakát tölthet egy szállodában Pozsony központjában.

Koronázási szertartás, kiállítás a kassai korzóról, színházi előadás, zene az A38 hajón, részvétel a Pozsonyi Pikniken – mások mellett ezek szerepelnek a budapesti Szlovák Kulturális Hét szeptember 1-től 7-ig tartó programján.

Jana Tomková, a Szlovák Intézet igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a kulturális hét kezdete, szeptember 1. a szlovák alkotmány ünnepe. Ekkor tartják – idén negyedik alkalommal – a Pozsonyi Pikniket is, amelyen részt vesz az intézet. Standjukon bemutatják az észak-nyugaton fekvő, gyógyvizéről híres Trencsénteplicet, Karol Krcmár papírvágó művészt, aki a Gyermekek utcájában is fellép.

Idén is készítenek a piknikre sztrapacskát és – csakúgy mint tavaly – várják a kóstolni vágyókat. A hagyományos pozsonyikifli-sütő verseny fődíja: két személy két éjszakát tölthet egy szállodában Pozsony központjában. A díjat Jana Tomková adja át a győztesnek.

A Magyar Nemzeti Múzeum főbejárata lesz a helyszíne vasárnap annak a bemutatónak, amely Mária Terézia 1741. június 25-i pozsonyi koronázási ünnepségéről szól. A magyar és latin nyelvű előadáson a királynőt a magyar-szlovák születésű Becse Szabó Helena szoprán személyesíti meg. Az igazgató az MTI kérdésére elmondta: húsz olyan színészt és énekest válogattak az előadásra, akik tudnak magyarul is, a latin pedig a templomi szertartás nyelve. Pozsonyban már 10. alkalommal rendezik meg ezt az ünnepséget, korhű ruhákban vonulnak végig a városon és változatlan a lakosság érdeklődése az esemény iránt – emelte ki az igazgatónő.

Breznóbánya, az Alacsony-Tátra lábánál fekvő közép-szlovákiai város lesz a középpontban szeptember 3-án a Szlovák Intézetben, majd este a breznói Ján Chalupka Színház szlovák nyelvű előadása a budapesti szlovákságnak szól.

Kedden, szeptember 4-én két kiállítást nyitnak az intézetben. A Kassai korzó – hírességek albuma címmel könyvet mutatnak be olyan személyekről, akik az 1800-as évek végén meghatározták Kassa arculatát. Köztük van Schalkházi Leopold, aki 1873-ban a korszak legelegánsabb szállodáját építtette meg. Szó van az albumban Répánszky Mihály építészről, Éder Jenő ügyvédről, Maurer Adolf könyvkereskedőről, aki kölcsönzött is és kiállításokat rendezett képzőművész kortársainak.

A Kelet-szlovákiai Múzeum anyagából bemutatják a kassai korzón működött fotóműterem eszközeit, fényképezőgépet, egy kirakatot berendezve, a grafikák pedig a korabeli kassai korzó hangulatát adják vissza – magyarázta az igazgatónő. Az emeleten Gyukics Péter fotográfiái láthatók a Duna hídjairól a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig.

A polgári kutya nevelése címmel Márai Sándor kassai magyar író által inspirált színdarabot mutatnak be este a színházteremben. A darab szerzője Silvester Lavrík rendező és Anna Vlcková-Strachan népszerű szlovák blogger. Bagyó Jánosné 1942-ben könyvet írt a polgári kutya neveléséről és gondozásáról. Amikor Márai krisztinavárosi lakása bombatalálatot kapott a II. világháború idején, épen maradt könyvei közül ezt is magával vitte és a „polgári kutya” kifejezés több írásában is előbukkan. Késő este az intézet udvarán fényinstallációban gyönyörködhetnek a látogatók.

A belvárosi Vörösmarty téren szeptember 5-én szerdán bemutatkozik Kassa, amely 2013-ban Európa egyik kulturális fővárosa lesz. Egy busz érkezik a térre, amely pódiummá alakítható, és amelyen sok információs anyagot talál az érdeklődő.

Az A38 hajón szeptember 6-án csütörtökön együtt zenél a Groovin Heads szlovák és a Random Trip magyar együttes.

A hét zárásaként szeptember 7-én pénteken hat népi iparművészeti mesterséget bemutató szlovákiai egyesület települ ki a Vörösmarty térre, majd a pozsonyi műszaki főiskola Technik nevű folklóregyüttese lép fel.

Jana Tomková beszélt arról is, hogy a kulturális hét mintegy 25 ezer euróba (csaknem hétmillió forintba) kerül, ugyanakkor sok segítséget kaptak a magyar hatóságoktól és szponzorok is támogatták őket.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top