Archív

Mozgássérült és ép művészek közös kiállítása a Nemzeti Galériában

labbal fest

A tárlat beharangozásaként egy figyelemfelkeltő akcióra is készülnek a szervezők: augusztus 27-én, hétfőn 11 órakor a budapesti Vigadó téren, a 2-es villamos megállójában egy szájjal és lábbal festő próbatételre invitálják a művészek a vállalkozó szellemű embereket.

Mozgássérült és ép művészek közös munkáiból rendez kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria Újrafestett valóság címmel szeptember 5. és október 14. között.

Húsz mozgássérült, szájjal és lábbal festő művész, valamint húsz ép képzőművész közös alkotásait mutatja be a galéria kiállítása, az alkotók falfestékkel vászon, papír és farost lemez felületeket, valamint a kiállítótér falait festették meg – tájékoztatta az esemény kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-t.

A kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetések és a témába vágó előadások során az érdeklődőknek lehetőségük lesz jobban megismerni a sérült emberek hétköznapjait, gondolkodásmódját és értékeit.

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete idén júniusban országos felhívást tett közzé, amelyre mozgássérült képzőművészek korábbi alkotásaikkal pályázhattak, valamint olyan vizuális tervekkel, amelyeket a Magyar Nemzeti Galériában kívántak megalkotni.

A kiállítóhely kurátora, a kiállítás művészeti vezetője és az egyesület elnöke választotta ki azokat a művészeket, akik lehetőséget kaptak az alkotómunkában való részvételre. Az ép képzőművészeket a galéria és a szervezők közösen választották ki és kérték fel eddigi pályafutásuk alapján, többek között ef Zámbó Istvánt, Fürjesi Csabát, Gyarmati Zsoltot, Hámori Anettet, Hervé-Lóránth Ervint, Brauer Ildikót, Sütő Róbertet és Orr Mátét.

A tárlat beharangozásaként egy figyelemfelkeltő akcióra is készülnek a szervezők: augusztus 27-én, hétfőn 11 órakor a budapesti Vigadó téren, a 2-es villamos megállójában egy szájjal és lábbal festő próbatételre invitálják a művészek a vállalkozó szellemű embereket. Az utcára kihelyezett papírokra kört és egyenes vonalat kell majd rajzolniuk a résztvevőknek anélkül, hogy a kezüket használnák. Az akció a mozgássérült emberek értékeire kívánja felhívni a figyelmet.

A tárlat a Magyar Nemzeti Galéria három éve elindított esélyegyenlőségi programjának keretében valósul meg, amelynek tavalyi állomása, a Privát labirintusok című tárlat autizmussal élő alkotók és a kortárs magyar képzőművészet meghatározó képviselőinek alkotásait mutatta be.

A kiállítás az idén 35. jubileumát ünneplő Mozgássérültek Budapesti Egyesülete és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésben, a Poli-Farbe magyar festékgyár támogatásával valósult meg, a kiállítás védnöke Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top