Archív

Másfél évi felújítás után újra kinyitott a marosvásárhelyi Teleki Téka

Teleki 1

Az interaktív multimédiás megoldásokkal a fiatalokat is megpróbálják becsalogatni az intézménybe.

Felújítási munkálatok miatti másfél éves zárva tartás után szombaton újra kinyitott a marosvásárhelyi Teleki Téka, Erdély egyik leghíresebb könyvtára.

Szombaton délelőtt 10 órától harsonaszóval indult az ünnepélyes megnyitó, amelyen az Értékek és kuriózumok című időszakos kiállítást és az épület felújított nagytermét is bemutatták.

Szintén szombaton nyílt az intézmény interaktív médiasarka, amelyben egy képernyőn a Tékáról szóló kisfilmeket lehet megnézni, a számítógépeken pedig a Tékáról szóló programba kukkanthatnak bele az érdeklődők. Az ünnepség hangulatát a kolozsvári Passeggio régitáncegyüttes rövid előadása emelte.

Teleki 2 Lázok Klára, az intézmény vezetője elmondta, hogy a megnyitó napján a Tékában őrzött Koncz kódexet is kiállították. A XIV. századi latin nyelvű bibliába a XV. században került magyar nyelvű bejegyzés a hatodik legrégebbi magyar nyelvemlék.

Az intézménynek otthont adó épület teljes külső és belső felújításon esett át az elmúlt években. Már csak néhány terem felújítása van hátra, de az ezeknél elvégzendő munkálatok sem a múzeumi, sem a könyvtári szolgáltatást nem zavarják. A másfél éves szünetet az intézmény könyvállományának teljes leltározása is szükségessé tette.

Lázok Klára elmondta: várják a kódexek, könyvek szerelmeseit a könyvtárba, de azokat is, akik csak hasznosan szeretnék eltölteni a szabadidejüket. Hozzátette: arra törekedtek a felújítás során, hogy a múzeumi tereket az átlagos látogatóhoz hozzák közelebb, és az interaktív multimédiás megoldásokkal a fiatalokat is megpróbálják becsalogatni az intézménybe. Kibővítették az olvasótermet, ezentúl külön olvasó áll a kutatók, valamint a Téka legújabb társadalomtudományokkal foglalkozó szakkönyvei iránt érdeklődő diákok rendelkezésére.

Az intézmény vezetője szerint azért jelentős a Teleki Téka 210 ezer kötetes állománya, mert az alapító, Teleki Sámuel gróf által enciklopédikusan kialakított könyvtár átfogó képét adja annak, miként látta a mecénás kora tudományosságát, és hogyan akarta láttatni azt. A látogatók által megtekinthető állandó kiállítás az enciklopédikus könyvtár összefoglalását nyújtja. „A Teleki Téka emellett olyan műhely is, amely szellemi komfortérzetet ad a látogatóknak” – fogalmazott.

A Teleki Téka legutóbb márciusban került az újságok címlapjára, amikor kiderült, hogy a legutóbbi leltár óta eltelt 45 évben gyűjteményéből 538 kötet eltűnt, köztük XVI-XVIII. századi könyvek.

Forrás: MTI, fotó: Haáz Sándor

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top