Archív

Alex Soros, a milliárdos fia a nyilvánosság elé lép

Alex 2

Soros György fia először a Facebookról letöltött bulizós képekkel jelent meg a nyilvánosság előtt.

Előfordul, hogy az ember túl gazdag családba születik. Alexander Soros – a magyar származású milliárdos pénzember és emberbarát, Soros György fia – négy évvel ezelőtt nem egészen úgy lépett a nyilvánosság elé, ahogy szerette volna. A nevezetes New York-iakkal foglalkozó Cityfile honlap tett közzé fotókat az ő Facebook-oldaláról, amelyek édesapja southamptoni rezidenciáján örökítették meg, amint italokat fogyaszt egy partin, a családi vitorláson hajókázik, és csinos lányokkal flörtöl.

Alex A család számára kínos volt az eset, de tanulságul is szolgált. „Anyám rögtön reagált is rá, valahogy így: Üdv a Soros famíliában!” – emlékezik vissza az esetre Alex, aki újabban ismét feltűnt a celebrovatokban.

Ezúttal azonban a Soros fiú örül a nyilvánosságnak: júliusban ugyanis megrendezte első nagyobb jótékonysági estjét a Global Witness nevű szervezet javára, amely az afrikai gyémántkereskedelem véres vetületeinek leleplezésével vált ismertté. Az ifjú fehér Yves Saint Laurent-öltönyt viselt a New Yorkhoz tartozó Bridgehampton elővárosban rendezett álarcosbálon, amelyen 340 meghívott jelent meg.

Sok híresség volt jelen, de igazából ő volt a sztár. Nagy sikert aratott, amikor árverésre bocsátotta a Sitgaras Fitness nevű manhattani fitneszközpontban váltott tagsági igazolványát. Ebben a sportcentrumban apjával együtt szokott gyúrni. „Megnézhetik sortban az atyámat!” – biztatta a közönséget, amelynek első sorában mosolyogva ott ült maga a milliárdos apa is.

Arról álmodozott, hogy milyen jó lehet társasházban élni,

Alex Soros ma 26 éves. Korábban nem könnyen viselte családjának rendkívüli gazdagságát, most azonban saját jogán lép színre, méghozzá olyan szerepben, amellyel apja nyilvánvalóan egyetért: jótékonykodó emberbarátként. Tavaly ősszel, amikor még a Ph.D. diplomáján dolgozott a berkeleyi Kaliforniai Egyetemen, létrehozta az Alexander Soros Alapítványt, amelynek meghirdetett célja a társadalmi igazságosság és az emberi jogok előmozdítása.

A fiú örökölte apjának szókimondó nyíltságát, de azokat a nagyszerű kapcsolatokat is, amelyeket a pénzmágnás kiváltságos életútján halmozott fel. És nem mellesleg övé apja 22 milliárd dollárra becsült vagyonából egy szelet, amellyel szabadon rendelkezik.

„Van, ami ösztönözzön: meg kell felelnem a nevemnek. Ha kudarcot vallok, akkor én is csak egy leszek az elkényeztetett lusta milliomos csemeték közül” – mondta a The New York Times című lapnak.

Alex gyerekkorában sokat volt a New Yorkhoz tartozó Katonah településen lévő családi birtokon. Idejének javát öccsével, a ma 23 éves Gregoryval együtt töltötte, aki később művészi pályára lépett. Anyjuk, a ma férjétől elváltan élő Susan Weber Soros hozta létre a Bard Graduate Center for Decorative Arts nevű művészeti központot, és híres amerikai festők műveivel díszítette New York-i kétszintes lakásukat, amely a Fifth Avenue-n található.

Az idősebb Soros fiú tudatában volt annak, hogy a kiváltságosok közé tartozik, és néha arról álmodozott, hogy milyen jó lehet társasházban élni, és együtt focizni az utcabeli gyerekekkel.

Apjának személyisége akkor is nyomasztotta, amikor Soros György éppen Budapesten vagy Johannesburgban tartózkodott. A későbbi milliárdos Magyarországon, zsidó szülőktől született, elrejtőzve túlélte a holokausztot, majd az Egyesült Államokban befektetőként élő legendává vált. A Forbes című folyóirat listája szerint a hetedik helyen áll a leggazdagabb amerikaiak között.

„A háború alakította ki egyéniségét, a szenvedélyes üzletemberét, aki azonban képes különválasztani személyes érzéseit. Ez szerintem fontos a bizniszben” – fejtette ki a fiatalabb Soros. Mint hozzáfűzte, apja fiatal koruktól arra nevelte gyerekeit, hogy maguk alakítsák életüket, amit ő személyesen néha rossz néven vett.

„Nagyon haragudtam rá, úgy éreztem, nincs rám szükség. Nagyon nehezen tudtuk átadni érzelmeinket, sohasem volt igazán a közelben” – fogalmazott Alex. A befelé tekintő, magával is elégedetlen fiú nehezen békült meg szürreális életkörülményeivel, néha Friedrich Nietzsche munkáiban keresett magának életfilozófiát. – Annak számára, aki az Upper East Side-on nő fel, pszichológushoz menni olyan, mint héber iskolába járni: ezt várják el tőle.”

„Mindig kedvelt, csak éppen nem tudta kimutatni”

Persze akadt olyasmi is a családi privilégiumok között, amit nagyra becsült.

Apja oldalán ülhetett, amikor a pénzügyi guru Hillary Clintonnal vagy éppen Bonóval találkozott, középiskolásként pedig személyesen jelen lehetett, amikor Nelson Mandela dél-afrikai elnök elevenítette fel börtönélményeit. Kamaszkorában apja segítette latin tanulmányaiban, és Karl Marx elméletét is megvitatta vele.

Kapcsolatuk javulni kezdett. „Megdicsért, azt mondta, hogy kutató szellem vagyok” – idézte fel most a Soros fiú.

Egy neves középiskola elvégzése után a New York-i Egyetemen próbált megfelelni a neve által keltett elvárásoknak. Nem ment könnyen, egy időben el is hízott. Egyik korábbi szobatársa szerint „kerülte a feltűnést, azt akarta, hogy értelmiséginek tekintsék, ne egy pénzember fiának”. Nem rajongott a partikért, inkább korán hazament, hogy valamelyik kedvelt filozófusának könyvét bújja. Társasága vegyes volt, tagjai közül kevesen kerültek ki a szupergazdagok köréből, bár akadt köztük ilyen is.

Tanulmányait elvégezve egy időre belevetette magát a társasági életbe. Diszkókba járt, aminek híre ment, kezdték együtt emlegetni más mulatozó, pénzüket elherdáló Krőzus-fiúkkal. Ekkor határozta el, hogy megmutatja a világnak: méltó a Soros névre, méghozzá egy olyan területen, amelyen apja már hírnevet szerzett, hiszen addig már mintegy 8 milliárd dollárt adományozott különböző ügyek támogatására.

A Nyílt Társadalom Alapítvány, amelyet Soros György létrehozott, a demokráciát, az emberi jogokat és a szólásszabadságot szolgálja hatvan országra kiterjedő kezdeményezésekkel. Tavaly Alex tagja lett a szervezet igazgatótanácsának, ami még közelebb hozta egymáshoz az apát és a fiút.

„Mindig kedvelt, csak éppen eddig nem tudta kimutatni” – jegyezte meg most apjáról a fiú. Az apa pedig úgy fogalmazott: „Fiam építő szerepet játszik a testületben, de a maga jogán is kiemelkedik.”

Leon Botsteinnek, a Bard Egyetem elnökének a véleménye szerint Alex úgy érzi, hogy a testületben a megfigyelés és a tanulás a dolga. „Óvatosan szól hozzá, rendkívüli erősen figyel, és nem fél vitába szállni saját apjával sem. Pedig az roppant nehéz” – közölte a lapnak nyilatkozva.

Nehéz megmondani, hogy mi a racionális

A Nyílt Társadalomhoz hasonlóan az Alex Soros Alapítvány is egyetlen adományozóhoz kötődik: a családi pénz finanszírozza.

„A pénz nem ad boldogságot, ellenben szabadságot biztosít” – magyarázta Botstein. Ami azt jelenti, hogy a fiú olyan ügyeket támogathat, amelyek közel állnak a szívéhez, de nem feltétlenül „szexisek”. Az egyik ilyen ügy, amelyet felkarolt, a háztartási alkalmazottak helyzetének javítása az Egyesült Államokban. Talán Pingre, a Kínából jött dajkájára gondolt, amikor ezt elhatározta.

Akárcsak apja, ő is sok pénzt juttat liberális szervezeteknek. Lelkes támogatója a Bend the Arch: A Jewish Partnership for Justice nevű alapítványnak. Áprilisban 200 ezer dolláros csekket küldött egy zsidó szervezetnek, amely azon dolgozik, hogy idős floridai szavazókat nyerjen meg Barack Obama ügyének.

„Gyűlölöm azt a gondolatot, hogy a pénz beszél, de ha a másik fél így politizál, nekünk is ezt kell tennünk” – húzta alá ifjabb Soros, aki jelenleg Berkeley és New York között ingázik.

Van egy háza a kaliforniai város északi részén, egy két hálószobás lakása New York-ban, az Astor tér közelében és van egy további London South Kensington kerületében is. Műgyűjtőként Otto Dix és George Grosz műveit vásárolja, és van néhány képe Magritte-tól is.

Ma már feladta a reményt, hogy életét a nyilvánosságtól távol élheti. Néhány éve egy brazil szigetre utazott egy magánpartira, ám az valahogy bekerült a lapok pletykarovatába, méghozzá úgy, mintha a bulin részt vett volna Stephen Dorff, az ismert hollywoodi színészceleb is. „Még csak nem is találkoztam vele” – szabadkozott utólag Alex.

„Jól élek, próbálok racionális maradni, de nagyon nehéz megmondani, hogy mi a racionális. Nincs recept rá. Ha az ember normálisan próbál élni, akkor meg azt feltételezik róla, hogy megjátssza magát” -mondta Soros György fia.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top