Archív

Izraeli gyermekkönyv-illusztrációk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Budapest, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI)

 

Tizenöt vezető izraeli gyermekkönyv-illusztrátor munkái, valamint a jeruzsálemi Izrael Múzeumban őrzött héber kéziratok és szertartási tárgyak másolatai láthatók augusztus 27-től szeptember 13-ig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában.
    A tizenöt elismert mesekönyv-illusztrátor különböző korosztályhoz tartozik, legtöbbjük a jeruzsálemi Becalel Művészeti Akadémián diplomázott. A gyermekkönyvek mellett lapok rovatainak is rajzolnak, Liora Grossman például a Haarec című napilap hétvégi magazinjába. A művésznő a litván fővárosban, Vilniusban született, Jeruzsálemben diplomázott 1991-ben. Eddig 50 gyermekkönyvet illusztrált, köztük a híres dán mesemondó, Andersen történeteit.
    Batia Kolton és Rutu Modan az illusztrációk mellett rajzfilmeket is készít, nevükhöz fűződik az Etgar Keret népszerű izraeli író öt rövid novellájából született filmsorozat.
    A Milánóban született Cristina Kadmon 2-12 éves gyerekeknek szóló könyveket illusztrál, köztük bibliai történeteket hoz rajzzal közelebb a kicsikhez. Munkáját a bolognai nemzetközi gyermekkönyvfesztiválon is díjazták 1996-ban.
    A jeruzsálemi születésű Naama Benziman tíz gyermekkönyvet illusztrált, valamint egy saját mesekönyvet is írt és rajzolt. A kétgyermekes, Tel-Avivban élő művésznő négy nemzetközi kiállításon is részt vett.
    A jövő héttől Budapesten látható gyermekkönyv-illusztrációs poszter-tárlatot, amelyet azizraeli külügyminisztérium finanszírozott, számos nemzetközi könyvfesztiválon bemutatták már, járt a frankfurti könyvvásáron, Buenos Airesben, Genfben és Bolognában is láthatta a közönség.
    A könyvtár másik tárlatán az Izrael Múzeumban őrzött héber kéziratokból és szertartási tárgyakból láthatnak másolatokat az érdeklődők. A kiállításon találkozhatnak menórával, marokkói, ajtófélfára rögzített mezüze tokkal, örökmécsessel, XVIII. századi delfti széder tállal és a XVIII. századi Perzsiából való gyermekszülési amulettel is. A kéziratokkal – köztük a Holt-tengeri tekercsekkel, egy Tóra-tekerccsel és egy 1909-ből Indiából származó ketubával, azaz házassági szerződéssel – 14 fotó segítségével ismerkedhet meg a közönség – tájékoztatta a budapesti izraeli nagykövetség az MTI-t.

Forrás: MTI

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top