Archív

Irodalmi fesztivállal az alvilág ellen

trame

Trame (Cselszövések) címen megrendezett olasz fesztivál, a maffiáról szóló könyvek ünnepe, igazi siker.

A múltban sem a toll, sem a kard nem tűnt túl hatékonynak a dél-olaszországi Calabria tartományban garázdálkodó bűnszövetkezet, a ,ndragheta elleni küzdelemben. Az alvilág egyik központjában, a Lamezia Terme nevű fürdőhelyen megrendezett irodalmi fesztivál segít abban, hogy áttörjék a hallgatás falát, amely a félelem és a beletörődés eredményeként nőtt magasra.

Noha még ma is előfordulnak a szervezett alvilághoz köthető bűntettek Lamezia Terme utcáin, a Trame (Cselszövések) címen megrendezett fesztivál a maffiáról szóló könyvek ünnepe, igazi siker. A város terei megteltek olyan emberekkel, akik azért jöttek el, hogy meghallgassák a szerzőket – újságírókat, ügyészeket vagy a bűnözés ellen küzdő más szereplőket, akik könyveikről beszélnek.

„A maffia ellen különböző módon lehet harcolni. Ha beszélsz róla, már erősebb leszel” – mondja Tano Grosso, aki tavaly városi tanácsosként állt elő a fesztivál megrendezésének javaslatával. (Grosso hozta létre az első szövetséget a zsaroló alvilág ellen már 1991-ben – és azóta is rendőri védelem alatt él.)

A ‘ndragheta csápjai már régóta behatoltak ennek a városnak a társadalmába, a bűnszövetkezet ellenőrzi a közmunkák jórészét, számos privát megállapodásban és szociális tranzakcióban is szerepe van. Ezért csupán ügyészek és rendőri szervek nem győzhetik le, ha nem távolítják el Calabria kultúrájából is – hangsúlyozta a fesztivál igazgatója, Lirio Abbate újságíró, akit 2006 óta, amikor könyvet írt a politikusok és a szervezett bűnözés összefonódásáról, saját fegyveres őrei védenek.

Alberto Saviani Gomorrájával kezdődött

„A mai Calabria a 30 évvel ezelőtti Palermónak felel meg, ahol nem lehetett hangosan kiejteni a maffia szót. Ezért jöttünk ide, ezért hoztunk magunkkal bírókat, újságírókat, szerzőket, ezért próbáljuk áttörni az omerta falát” – hangoztatja Abbate a hallgatás parancsára utalva, amely lehetetlenné teszi az igazságszolgáltatás dolgát azokban a körzetekben, ahol a félelmes alvilági klánok uralkodnak. A könyvfesztivál megszervezését elősegíti a maffiáról és a különböző tartományokban működő hasonló bűnszövetkezetekről, a nápolyi camorráról, a pugliai Sacra Corona Unita szervezetről és a calabriai ,ndraghetáról szóló könyvek „irodalmi hulláma”.

„Ez egy piaci jelenség, egy divathullám” – magyarázza Florindo Rubettino könyvkiadó, aki szerint a szervezett alvilággal foglalkozó könyvek sikere Alberto Saviano 2006-os bestsellerével, a Gomorra című kötettel kezdődött. A Rubettino családjának birtokában lévő kiadó az 1980-as évek óta jelentet meg könyveket a ,ndraghetáról, ami állampolgári elkötelezettségét tanúsítja, ám ebben a tartományban, ahol a vállalkozókat szüntelenül zsarolja az alvilág, ez valóságos kihívásnak számít.

A ‘ndragheta az egyedüli vállalkozás, amelynek van pénze

A fesztivált Calabria bármely nagyobb városában meg lehetett volna rendezni: a kétmilliós lakosságú tartományban, amely az olasz GDP alig 2,2 százalékát állítja elő, egyes városokban a fiatalok 39 százaléka munkanélküli – a szervezett bűnözés egyfajta alternatívát jelent erre a helyzetre. A gazdasági válság közepette a „,ndragheta az egyedüli olyan vállalkozás, amelynek van pénze”, márpedig azt tartják, hogy aki állást tud biztosítani, az a társadalmi egyetértést teremt” – fejtette ki Abbate, és így folytatta: „Mi meg akadjuk mutatni, hogy léteznek más alternatívák”.

Manuela Iati újságírónő, a Sky TG24 tévé munkatársa Calabriában született és nőtt fel, és sokat ír a ,ndraghetáról. Elismeri, hogy létezik a tartományban egyfajta maffia-mentalitás, de hozzáfűzi: „Ez nem azt jelenti, hogy mind maffiózók, csak azt, hogy mivel az állam és azok a szolgáltatások, amelyeket nyújtania kellene, nem működnek, sokan elfogadják a mások által nyújtott előnyöket és azt, hogy le legyenek kötelezve irányukban. A korrupció olasz jelenség, itt azonban mögé áll a szervezett alvilág is” – hangsúlyozza Iati.

Lamezia Terme városi tanácsát kétszer is feloszlatták azzal a gyanúval, hogy a ‘ndragheta emberei beszivárogtak soraiba. „Valójában nincs ennyi maffiózó, hatalmuk igazából abból ered, hogy az emberek együttműködnek velük és hagyják őket manőverezni” – vélekedik Giacomo Panizza lelkész, aki gyakran vált a klán erőszakának célpontjává szókimondása miatt. Az elmúlt félévben három olyan szociális otthon ellen követtek el támadást, amelyekben Panizza atya fogyatékosokat, bevándorlókat támogató projektekben vesz részt vagy drogfüggők kigyógyítását támogatja. „Meg akarják mutatni, hogy ki az úr a városban” – mondja a lelkész.

Társadalmi összetartást teremt a fesztivál

Gianni Speranza polgármester legfőbb feladatának azt tekinti, hogy megállítsa a város fiataljainak elvándorlását, bár nem tud munkát biztosítani számukra. Az maffia-testvériségekről szóló egyik könyv bemutatóján Speranza felsóhajtott: „Ha az itteni fiatal srácok Calabriában járnának egyetemre és aztán itt dolgoznának, minden jóra fordulna. Ehelyett azonban elmennek, mert itt nincs számukra semmi.”

„A Trame megrendezése annak a jele, hogy sokan akarják a változást” – jelentette ki a polgármester, akinek a neve azt jelenti: remény. „A fesztivál arra irányuló kísérletet is jelent, hogy társadalmi összetartást teremtsünk” – fűzte hozzá. Az egyik estén óriási képernyőn dokumentumfilmet vetítettek arról, hogyan végzett a maffia az ellene folyó vizsgálatot vezető Falcone és Borsellino ügyészekkel 20 évvel ezelőtt. „Érezni, hogy az emberek a törvény uralmára szomjaznak” – jegyezte meg a maffiáról szóló egyik könyv brit szerzője, John Dickie.

Véleménye szerint az 1980-as években Olaszország a mai Mexikóra emlékeztetett, de aztán sikerült határozottabban fellépnie a bűnözők világa ellen. Ám a bűnszindikátusok máig folytatódó jelenléte mélyebb összefüggésben azt mutatja, hogy „az igazságszolgáltatás fellépése mindaddig csak gyomirtás marad, amíg maga a lakosság nem akar igazi változást.” Ezért tekintik a Trame szervezői bíztató jelnek a fesztivál sikerét.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top