Archív

Új magyarhangok

hegedus 2 laszlo kanna

Irodalmi képtárfesztivál az Új Magyar Képtárban és a Museum Café udvarán. 2012. augusztus 25., szombat 20.00, Székesfehérvár, Megyeház u. 17.

Minden szerző kap egy-egy helyiséget a képtárban. Ő ott a házigazda. Látogatók érkeznek hozzá, megmutatja nekik az otthonát, felolvas. Zenét, szöveget, képet, kelléket minden szerző maga választ.

Házigazdák:

Babiczky Tibor

Krusovszky Dénes

Podmaniczky Szilárd

Czinki Ferenc

Tárlatvezetők:

Barbély Gábor, Kása Ferenc (Teleszterion Színházi Műhely), Horváth Gergely (Prospero Színkör) színészek

Fotóvetítés: Oláh Gergely Máté (az udvaron)

Vizuál: Arany Gold Zoltán (az udvaron)

Zene: Dr. Sax

Szervezők: József Attila Kör, Szépírók Társasága, Museum Café

A 2012-2013-as Irodalmi képtárfesztivál programsorozatról:

„A Szent István Király Múzeum képzőművészeti gyűjteménye az ország legjelentősebb kollekciói közé tartozik” – írja a múzeum honlapja, de ez a jelentőség ma már korántsem az ismertségben mutatkozik meg. A múzeum kortárs gyűjteménye, aminek egy része az Új Magyar Képtár állandó kiállításán tekinthető meg, egy sokkal nagyobb része pedig a raktárban található, sok esetben még a helyi emberek előtt is ismeretlen, országos hírverése pedig minimális, vagy leginkább nincsen. A szűkös anyagi helyzetben erre jut végül a legkevesebb forrás. Pedig a hatvanas évektől gyarapodó anyag valóban kivételes, és a története is az. A „Kedves Mester…” megszólítású gyűjteményalapozó levelek meghozták az eredményt, és számos nagyszerű mű került így, adományként a gyűjteménybe. A gyűjtés, a vásárlás azóta is folyik.

A listán, mások mellett, olyan nevekkel találkozhatunk, mint El Kazovszkij, Roskó Gábor, Fehér László, Hejettes Szomlyazók, Keserü Ilona, Hencze Tamás, Wahorn András, Kőnig Frigyes, Hajas Tibor, Erdély Miklós, Hegedűs 2 László, vagy mint István Kántor Monty Cantsin Amen!, akinek Magyarországon készült korábbi művei a raktárban vannak.

A jelen állapot azonban nem olyan, mint évtizedekkel ezelőtt volt. A képtárban jelenleg teremőrt sem tudnak foglalkoztatni, külön kérésre látogatható csak a gyűjtemény.

A Képtár mellett működő Museum Café – Múzeumi Látogatóközponttal közösen ezért irodalmi programsorozatot indítunk a képtár anyagához kapcsolódóan, aminek keretein belül arra kérünk mai fiatal, illetve már ismert, befutott szerzőket, hogy gondolják újra a gyűjteményben található egyes darabokat, írjanak hozzá új szöveget, vagy illesszék hozzá egy-egy már elkészült munkájukat.

Így jön majd létre a kortárs gyűjtemény újraértelmezése, újrafelfedezése és újraszinkronizálása: az Új magyarhangok.

A programok megvalósításában egyelőre a Szépírók Társasága, a József Attila Kör és a Museum Café van a segítségünkre, mellettük pedig olyan helyi, vagy Székesfehérvárhoz kötődő művészek, alkotók, akik vállalni tudják egy-egy feladat megvalósítását.

A programsorozatba bevonjuk azokat a szerzőket, akik korábban már szerepeltek rendezvényeinken, köztük Babiczky Tibort, Krusovszky Dénest, Kemény Lilit, Garaczi Lászlót, Peer Krisztiánt és helyi szerzőket.

A további, tervezett meghívottak között szerepel: Nemes Z. Márió, Grecsó Krisztián, Simon Márton, Nagy Koppány Zsolt, Lanczkor Gábor, Tóth Kinga. A sorozatot két félév alatt tervezzük lebonyolítani, ezalatt még változni, bővülni fog ez a névsor. Az éved lezárása után alacsony példányszámú művészkönyvben tervezzük kiadni az egyes szövegeket.

A programsorozat augusztus 25-én, szombaton egy esti Képtárfesztivállal indul.

Elérhetőségek:

30/583-5515, 20/910-1991; anna.gyomrei@gmail.com, czinkif@gmail.com.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top