Archív

Nyolcvanezer dollárt is adhatnak Banksy Micimackójáért

Banksy

A képen Micimackó épp egy medvecsapdából próbálja kiszabadítani a lábát.

Akár a 80 ezer dollárt (18 millió forint) is elérheti Banksy brit graffitiművész, politikai aktivista és festő Micimackója (Winnie The Pooh) egy októberre kitűzött amerikai árverésen.

Az A. A. Milne tollából született regény eredeti, Ernest H. Shepard által jegyzett illusztrációi alapján készült fekete-fehér stencilképre október 29-én Los Angelesben licitálhatnak az érdeklődők a Bonhams aukciósház városi művészeti (urban art) alkotásokat felvonultató árverésén. A 2003-ban született kép leütési ára az előzetes becslések szerint 50-80 ezer dollár körül fog mozogni.

A képen Micimackó épp egy medvecsapdából próbálja kiszabadítani a lábát: bár ez a Milne-történetek egyik kevésbé ismert epizódja, annyi bizonyos, hogy Micimackó és Malacka mindig is előszeretettel állított fel csapdákat a Muclik (korábban Menyétek, illetve Apák) számára – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A művész szülővárosából, Bristolból származó alkotás mellett az aukció Banksy más munkáit is felvonultatja. Az érdeklődők a szintén 2003-as Lenin on Rollerblades (Who Put the Revolution on Ice?) című alkotásra, valamint a brit graffitiművész egyik legismertebb és legjellegzetesebb munkájaként számon tartott Precision Bombing című munkára is licitálhatnak. Utóbbi értékét nagyjából 35-45 ezer dollár (8-10,2 millió forint) közöttire becsülik a szakértők.

A becslések kissé merésznek tűnhetnek, de még így is jóval elmaradnak attól az 1,26 millió fontos (446,5 millió forint) rekordtól, amelyet a közelmúltban fizettek ki E. H. Shepard egyik eredeti Micimackó-illusztrációjáért.

A Bonhams most először szervez városi művészeti aukciót. „A kaliforniai gyűjtők részéről tapasztalt erős érdeklődés miatt döntöttünk úgy, hogy Los Angelesbe hozzuk az árverést” – mondta az aukciósház egyik munkatársa.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top