Archív

Richard Burton először megjelenő naplói

richard burton elizabeth taylor

A naplókból az is kiderül, hogy a walesi színészt milyen szenvedélyes szerelem fűzte Elizabeth Taylorhoz.

A kötet Burton naplóit és feljegyzéseit tartalmazza 14 esztendős korától egészen 1984-ben, 58 esztendős korában bekövetkezett haláláig. A 450 ezer szavas kézírásos hagyatékban – naplókban, zsebkönyvekben, naptárakban, kallódó papírdarabokon – a színész legbelsőbb gondolatai, félelmei tárulnak fel.

A bejegyzésekben Burton saját tehetségét is ecseteli, és újabb kihívások után sóvárog, amelyekben többet mutathatna színészi talentumából. A naplók legizgalmasabb részei azonban az Elizabeth Taylorhoz fűződő szenvedélyes szerelméről árulkodnak – ismertette a The Daily Telegraph online beszámolója (http://www.telegraph.co.uk/culture/film/starsandstories/9474774/Richard-Burtons-never-before-published-private-diaries-describe-his-passion-for-Elizabeth-Taylor.html).

A hollywoodi álompár 1963-ban ismerkedett össze a Kleopátra forgatásán. Rövidesen összeházasodtak, ám tíz évvel később, 1974-ben elváltak, majd 1975-ben ismét házasságot kötöttek, de második frigyük csupán egy évig tartott.

1968 novemberében Burton a következőket jegyzete fel naplójába: „Világéletemben elkényeztetett a szerencse, de a legnagyobb szerencsém Elizabeth.”

„Erkölcsös emberré tett, de nem álszentté, vadul izgató szerelmes-szerető ő, szemérmes, de szellemes, senki bolondja, csodás színésznő és a pornográf álmokat felülmúlóan gyönyörű” – fogalmazott Burton.

A naplókat Chris Williams, a Swansea-i Egyetem walesi történelemmel foglalkozó professzora szerkesztette kötetbe a kiadáshoz. Mint mondta: „A szavakból egészen más Richard Burton képe bontakozik ki, mint amilyen az emberek fejében él. Olyasvalakit ismerünk meg, aki sokkal megfontoltabb és elmélkedőbb, akit intellektuálisan foglalkoztat a körülötte lévő világ”.

Burton az első házasság idején, 1965 és 1972 közötti feljegyzéseiben szerelméről és kapcsolatuk, valamit Taylor egészsége miatti aggodalmairól vall. „Nagyon őszinte és nyers beszámoló a házasságukról és egymáshoz való viszonyukról” – foglalta össze Williams.

A hét Oscar-díjra jelölt Burton egy dél-walesi szénbányász 13 gyermeke közül a 12-dikként látta meg a napvilágot. Ötször nősült és négy gyermeke született. Naplóit és feljegyzéseit özvegye, Sally Burton adományozta a Swansea-i Egyetemnek.

A The Richard Burton Diaries (Richard Burton naplói) című kötet a Yale University Press kiadásában jelenik meg októberben.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top