Archív

John Cage operájával kezdődik a RuhrTriennale

John-Cage-composer-musician slide

Egyes pontokon a szólista ismert áriát ad elő oda nem illő kísérettel, miközben preparált magnószalag is szól, amelyről operafelvétel hangzik fel.

Pénteken kezdődött Németországban a RuhrTriennale elnevezésű művészeti fesztivál, amelyen John Cage Europera 1&2 című művét hallhatja először a közönség.

A 100 éve született, 10 éve elhunyt, a kortárs zenét meghatározó alkotó műve öt részből áll. Az Europera 1&2 a frankfurti Alte Oper megbízásából készült el: a 128 közkedvelt európai operából létrehozott mix egyidejűleg jelenít meg 32 képet és zenei részt.

Az előadást – amint a fesztivál honlapja írja – a 60 éves Heiner Goebbels rendezi. Egyes pontokon a szólista ismert áriát ad elő oda nem illő kísérettel, miközben preparált magnószalag is szól, amelyről operafelvétel hangzik fel. Ilse Eerens belga énekesnő az egyik szoprán hang, aki Eötvös Péter Lady Sarashináját énekelte Varsóban, Ligeti Le Grand Macabre-jában pedig Brüsszelben játszott, a másik szoprán az örmény-litván Asmik Grigorian.

Fellép az előadásban Susanne Gritschneder, Liliana Nikiteanu, Karolina Gumos, Yosemeh Adjei kontratenor, Robin Tritschler, Nyikolaj Borcsev, Frode Olsen és Paolo Battaglia.

Itt John Cage – Boris Berman – Sonata III című darabját hallgathjatjátok meg:

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top