Archív

Kiválasztották az idei VersFesztivál versenyprodukcióit

kaleidoszkop elolap nyiregyhaza web

A korábbi évekhez képest bővültek a lehetőségek a versszínház és a versfilmes alkotások terén.

Két kategóriában már megvannak az október 9. és 14. között Nyíregyházán megrendezendő 14. Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál versenyprodukciói; Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjén közel háromszáz versenyző lép színpadra.

A profi színházak, a színészek és az előadóművészek, a nem hivatásos versmondók és társulatok, valamint a zenekarok és a filmes alkotók idén négy – versszínház, verszene, versmondás és versfilmek – versenykategóriában indulhatnak. A nevezési határidők a kategóriák többségében már lezárultak, a versfilmek és a versmondás kategóriájára viszont szeptember 30-ig lehet jelentkezni – tájékoztatta a versenynek helyet adó Móricz Zsigmond Színház hétfőn az MTI-t.

Az előzsűri döntése alapján 21 pályázó verszenei produkció közül 12 kapott helyet a nyilvános versenyprogramban. A benevezett 57 versszínházi előadás közül 31 jutott be, az eddig beérkezett 34 versfilmes alkotás közül 16-ot láthat a közönség októberben a szabolcsi megyeszékhely teátrumában. A versmondás kategóriájában folyamatosan érkeznek a nevezések, amelyeket időrendi sorrendben fogadja a Magyar Versmondók Egyesülete. A Versmondó Szalon ugyanakkor legfeljebb 60 versmondót tud befogadni; a jelentkezési határidő itt szeptember 30., amennyiben a nevezők száma eléri a felső határt, a nevezés hamarabb lezárul.

A korábbi évekhez képest bővültek a lehetőségek a versszínház és a versfilmes alkotások terén, így hazai és külföldi, magyar és idegen nyelvű előadások és alkotások egyaránt nevezhettek. Ennek megfelelően hazai színházi társulatok és zenei formációk mellett sok külföldi produkció is helyet kapott az idei versenyprogramban: az erdélyi Nagybányáról, Kolozsvárról, Székelyudvarhelyről, Marosvásárhelyről, a vajdasági Bácsfeketehegyről, valamint a felvidéki Szepsiről, Galántáról, Révkomáromból és Karváról érkeznek művészek és társulatok.

Külön kuriózum, hogy a megszűnésre ítélt Budapesti Kamaraszínház is jelen lesz saját előadásával, de nem maradt ki a programból a Móricz Zsigmond Színház, a Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye, a veszprémi Pannon Várszínház, a Komáromi Jókai Színház (Komarno), a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a budapesti Holdvilág Kamaraszínház, a celldömölki Soltis Lajos Színház és a szegedi Parastúdió sem. Több filmmel nevezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem, emellett sok neves alkotó küldte be költői portréját vagy játékfilmjét. Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus mai magyar verseket és világukat formabontóan bemutató költészeti, grafikai-tipográfiai plakátkiállítása kifejezetten a Kaleidoszkópra készül, a képeket a VersFesztivál gálaestjén a versenyzőknek adják át díjként.

A vers valamennyi formáját bemutató fesztivál egy hete alatt közel 300 versenyző mutatkozik be a közönségnek. A fellépők között van többek között Koltai Róbert, Galkó Balázs, R. Kárpáti Péter és Major Róbert, Székhelyi József és Gerendás Péter, Pregitzer Fruzsina, Dolmány Attila és Karácsonyi Zoltán, Huzella Péter, Dobó Dániel és a Paneldoor ifj. Szakcsi Lakatos Bélával, a Kávészünet és a Gondola zenekar.

A közönség szervezését a Móricz Zsigmond Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közösen végzi. A díjkiosztó gálaestet október 14-én vasárnap délután tartják. A hivatalos programot a www.versfesztival.hu oldalon teszik közzé hamarosan, az előadások listája már megtekinthető a honlapon.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top