Archív

Brit színészek olvassák fel a Pussy Riot tanúvallomásait

PUSSY-RIOT

Az akcióhoz EV Crowe színműíró kezdeményezésére csatlakozott a színház.

Színészek olvassák fel pénteken a Pussy Riot orosz együttes tagjainak tanúvallomásait a londoni Royal Court színházban pár órával a lánybanda ellen Oroszországban folyó, sokak szerint politikai indíttatású per ítéletének kihirdetése előtt.

A felolvasás része annak a globális akciónak, amelyet az együttes családtagjai és védőügyvédeik hirdettek meg – közölte a The Guardian online kiadása (www.guardian.co.uk/music/2012/aug/13/royal-court-pussy-riot-readings).

Az akcióhoz EV Crowe színműíró kezdeményezésére csatlakozott a színház. A szerző, akinek legújabb darabját novemberben tűzi műsorára a Royal Court, maga vezeti be az ingyenes előadást, amelyet a színház kávézójának apró színpadán tartanak. Az írónő elmondta, hogy életében még egyetlen kulturális mozgalom sem gyakorolt rá akkora hatást, mint a Pussy Riot, és az év folyamán még egy szimpóziumot is akar szervezni ebben a tárgyban.

A tanúvallomásokat oroszról angolra fordító Sasha Dugdale szerint a lányok szavai “rendkívüliek, költőiek, szenvedéllyel és ártatlansággal teliek” voltak.

Az öt hónapja letartóztatásban lévő 24 éves Marija Aljokina, a 22 éves Nagyezsda Tolokonnyikova és a 29 esztendős Jekatyerina Szamucsevics a vád szerint nem politikai akciót, hanem “vallási gyűlölet motiválta garázdaságot” követtek el, amikor egy moszkvai templomban maszkot viselve, gitárokkal “imádkoztak” a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott államfőt.

Akár háromévi szabadságvesztést is kaphatnak tettükért.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top