Archív

Barrique Art: kifestett tölgyfahordók

Hord 1

A Barrique Art alapkoncepciója a temesvári Savoya Borház tulajdonosától, a Herczeg házaspártól származik.

Barrique Art: De Gustibus címmel 22 hordóból készült installációt és képzőművészeti tárlatot szervezett a Budapesti Román Kulturális Intézet, amely a kiállítás anyagát a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal megosztva mutatja be. Az intézetben kedden, a múzeumban szerdán lesz a megnyitó.

A tárlat az intézet Egy város szelleme: Temesvár című idei rendezvénysorozatának része. A kiállítás gerincét alkotó 22 hordóinstallációval a művészek új életre keltették az egykor bortárolásra használt hordókat hagyományos funkciójukat átértelmezve – mondta el az MTI-nek Brindusa Armanca, a román intézet igazgatója.

Hordó 2 Az intézetben 14 műtárggyá alakított boroshordót láthat majd a közönség. Példaként említette az igazgató, hogy az egyik hordóból két női láb lóg ki, egy másik aranyozott és óegyiptomi szarkofágra hasonlít, egy további pedig csipkésre van kivágva.

Ezzel párhuzamosan 17 román képzőművész, köztük Ioan Nemtoi híres üvegművész, és hat külföldi, köztük szerb, török, francia, amerikai művész, valamint Rostás Bea egri grafikus és szobrász alkotásait is láthatja a közönség. A munkák szervesen illeszkednek a hordóinstallációhoz. Az intézeti megnyitót Petrovaselóból (Temespéteriből) származó borok kóstolója követi.

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban kedden további 8 hordóinstalláció tekinthető meg a kapcsolódó képzőművészeti kiállítással. A tárlatnyitó után a badacsonyörsi Váli Borászat borait kínálják majd.

Barrique Art alapkoncepciója a temesvári Savoya Borház tulajdonosától, a Herczeg házaspártól származik. Ők küldték el romániai és külföldi művésznek a huszonkét tölgyfahordót, hogy azokat műtárgyakká alakítsák. A kiállításokat Marcel Tolcea, a Temesvári Szépművészeti Múzeum igazgatója nyitja meg. A tárlat elsőként a temesvári múzeumban szerepelt. A megnyitókon jelen lesz Herceg András, az ötletgazda is.

A kettős kiállítás szeptember 14-ig látogatható, majd az anyag Budapestről a Román Kulturális Intézet szegedi fiókintézetébe vándorol, ahol a tárlatot a Francia Intézettel és az Olasz Kultúrintézettel közösen nyitják meg román, francia és olasz borkóstoló kíséretében.

Forrás: MTI, fotók: Soós Lajos

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top