Archív

Gyermek- és ifjúsági írók 20. szekszárdi tanácskozása

A Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár immár 20. alkalommal szervez kétnapos tanácskozást a gyermek- és ifjúsági irodalom alkotói számára augusztus végén.

A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a magyar irodalom egyik legfontosabb szegmensét képviselő szerzők végre hallathassák a hangjukat, elmondhassák véleményüket a kiadás, terjesztés kérdései kapcsán és mindezt a kulturális vezetéssel is megosszák, konkrét ajánlatok, javaslatok formájában.

A magyar gyermekirodalom – bár erre még kevesen ébredtek rá – forradalmi korát éli. A rendszerváltás után alig maradt néhány neves író, aki továbbra is gyermekekhez szólt (korábban ez az arány azért volt sokkal jobb, mert a cenzúra és a publikálási letiltások miatt számos ún. „felnőtt” író is gyerekkönyvek írásával, fordításával volt kénytelen kenyeret keresni – a gyermekek nagy örömére!). Békés Pál, Csukás István, Lázár Ervin és Nógrádi Gábor tartották a frontot, míg fel nem bukkant végre az új generáció, melynek tagjai megújult hangon, modern és sodró lendületű regényekben és versekben szóltak a mai gyerekekhez.

Jelenleg a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom önmaga meghatározásánál tart. Még a szakemberek is nehezen látják meg, ismerik fel, hogy itt valójában három, egymástól markánsan eltérő „irodalomról” van szó, hisz semmiképp nem lehet egy (kemény)kalap alá venni a kicsiknek (-8 éves), a kiskamaszoknak (9-13) és kamaszoknak (+14) szóló műveket. Jelenleg a kicsik már bőségesen el vannak látva hazai olvasmányokkal, képeskönyvekkel, mesékkel, ám a kiskamaszokhoz szóló ifjúsági (kaland-, humoros-, romantikus-, misztikus- stb.) regények kínálata nagyon szerény.

E rendezvény tehát valóban korszakos jelentőségű lehet a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom történetében, bár a tervezett programot látva sajnos még sok-sok olyan név hiányzik belőle (írók, mint pl. Darvasi László, Nógrádi Gábor, Varró Dániel, és persze a könyvkiadók, terjesztők képviselői), akiknek mindenképp jelen kellene lenniük. Az elsőként kiküldött meghívók szerint a megnyitó köszöntőt még L. Simon László kulturáért felelős államtitkár mondta volna, ám a neve a hivatalos programból végül kimaradt (bizonyára egyéb teendői okán – pedig ha valami fontos kéne, hogy legyen a kulturális kormányzatnak, az éppen a gyerekek és az őket olvasásra, tanulásra ösztökélő írók).

A szakma máris nagy izgalommal várja az eseményt, mely – remélhetőleg – hathatós konzultációt indít be a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom területén.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

A RÉSZLETES PROGRAM ÉS ELÉRHETŐSÉGEK:

Augusztus 23. (csütörtök)
10-10.30 Köszöntők
Horváth István Szekszárd MJV polgármestere
Németh Judit mb. könyvtárigazgató

10.30-13 óra
Vitaindító előadások a kortárs ifjúsági regényről
Dian Viktória, Németh Eszter, Rigó Béla, Szabó Luca, Wittmann Ildikó
Levezető elnök: Sándor Csilla főszerkesztő (Magyar Gyermekirodalmi Intézet)

14-17 óra Hozzászólások, vita, kerekasztal-beszélgetés:
Böszörmény Gyula, Nyulász Péter, Kamondy Imre

Augusztus 24. (péntek)
9.30 Levezető elnök: Rigó Béla író, költő

Komáromi Gabriella gyermekirodalom kutató:
Lázár Ervin élete és munkássága – könyvbemutató

Szávai Ilona főszerkesztő – Gyermekkönyvek vonzásában

10.30 Születésnapi köszöntők

11.00 Elekes Eduárdné nyugalmazott könyvtárigazgató: Cui prodest? – A tanácskozásokról.

11.15 A jubileumi tanácskozás résztvevőinek ajánlástervezete a kortárs ifjúsági regényről
Zárszó

Helyszín: Szekszárdi Bormúzeum
(7100 Szekszárd, Fürdőház u. 14.)

Parkoló: 7100 Szekszárd, Kadarka u. 15.
GPS: 46°21’8.81″É; 18°41’53.77″K

ILLYÉS GYULA KÖNYVTÁR

GYERMEKIRODALOM.HU

BORMÚZEUM

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top