Archív

Mediterrán nyárvégi irodalomkodás a napfényes Tisza-partján – Szex, betű, rock’n’roll

szin 2

Nem csak bulizni, hanem könyvtárba járni, oda beiratkozni és kölcsönözni is lehet majd a Szegedi Ifjúsági Napok könyvtárzugában.

A zenei alámerülésen, a kocsmázáson, valamint az elszánt párkeresésen túl is van, lesz élet a négynapos, nyárbúcsúztatóként is számon tartott dzsemborin: a civilnegyedben könyvsarok, fesztiválkönyvtár és irodalmi játékok várják a kikapcsolódásban megfáradt kikapcsolni vágyókat.

A napfény városának fesztiválja igazi nyüzsgő, mediterrán nyárzáró, ahol kötelező a megjelenés minden szegedinek, aztán annak, akinek valaha is köze volt Szegedhez, és annak is, akit egyszerűen csak vonz a mediterrán életérzés meg a friss levegőbe röpített zenefolyam. A SZIN helyszínét, az újszegedi Partfürdőt a Belvárosi híd köti össze Szeged belvárosával, így az ország egyik legpezsgőbb kulturális és szellemi központja alig 10 perces sétára van a fesztiválterülettől. A SZIN négy napja alatt a dél-alföldi nagyváros kulturális központjává az Újszegedi Partfürdő lép elő. A „SZIN beachen” nem csupán a zenében és kulturális pezsgésben oldódhatnak fel a SZINesek, a Dél-magyarországi szépség is itt tuningol. A délutáni, koraesti koncerteket sörrel vagy fröccsel a kézben, medenceparton lábat lógatva hallgatni, és közben a zenére lubickoló fürdőruhás csajokban vagy pasikban gyönyörködni, ez is a SZIN-hangulat alapja. A szegedi Somogyi Könyvtár könyvtáros kisasszonyai pedig fesztiválkönyvtárral és könnyed irodalmi játékokkal szállnak be az ifjak és ifjú szívűek utolsó nagy nyári bulijába.

szin 3A könyvtár egy buszban érkezik, így például az, aki utazás közben szokott olvasni, otthon érzi majd magát. A busz körül interaktív irodalmi vurstlit építenek, könnyed irodalmi ügyességi játékok, vetélkedők várnak bennünket napközben, ezeken apróságokat és könyveket lehet nyerni. Belül fotó- és képregény kiállítás lesz, a mini könyves parkban akár függőágyban is olvashatunk. Jelen lesz az őszi szegedi képregény kiállítás és börze is, belekóstolhatunk a képregények készítésbe, a műfaj szakmai titkaira is fény derül majd. Természetesen kölcsönözni is lehet, ingyen választhatunk a becsületkönyvtárból, annyit kérnek, a fesztivál végéig vigyük vissza választottunkat. Aki itt a fesztiválkönyvtárban szeretne a Somogyiba beiratkozni, megteheti, mitöbb, 3 havi tagsági díjat elengednek neki.

A szegediek fesztiválkönyvtára szép példája annak, hogy egy mai zenei fesztiválon bizony van menekvés a tudatmódosítás-szex-rokenroll határolta Bermuda-háromszögből.

Kémeri Attila

A Szegedi Ifjúsági Napok története 1968-ig nyúlik vissza, az ország első és egyetlen vidéki szabad levegős, igazi fesztiválja volt. A fesztiválozók már akkor tudták, milyen különleges hangulatot kínál a Tisza-parti strandolás és a zene elegye. A SZIN némi szünet után 2003-ban indult el újra: azóta műfajtól függetlenül minden hazai és határontúli muzsikus, illetve minden zeneimádó nyárvégi zarándokhelyévé vált. A gondos odafigyeléssel összeállított zenei programnak köszönhetően az elmúlt években többek között a Cure, Kelis, a Kosheen, Diana King, az Apollo 440, az Alphaville és The Tarantinos is megfordult a négynapos fesztiválon.

Video a tavalyi fesztiválkönyvtárról:

www.facebook.com/szin.szeged

www.szin.org

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top