Archív

A Csík Zenekar a külföldiekhez is szól – gyorsinterjú

Csk 2

Megkezdődött a Csík Zenekar Daloskönyv című koncertje hétfő este a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján, a rendezvény nagyszínpadán. A fellépés előtt a zenekar két hegedűse, Csík János és Szabó Attila beszélt várakozásaikról.

“Nagyon sokfelé hívnak minket, ezért talán sokféle közönséget tudunk megszólítani a muzsikánkkal, legyen az színházi teremben vagy egy klubban. A mostani szabadtéri koncertünkön nyilván fiatalabb lesz a közönség, közöttük sok külföldi. Szép feladatot kaptunk az élettől, és be akarjuk bizonyítani, mit tudunk és hogyan” – mondta Csík János.

Az autentikus népzenét magyar könnyűzenei feldolgozásokkal vegyítő csapat nyolc vendég, Kovács Kati, Hobo (Földes László), Bródy János, Ferenczi György, Lovasi András, Kiss Tibor (Quimby), Presser Gábor és Szörényi Levente közreműködésével szórakoztatja a fesztivál közönségét.

Szabó Attila elmondta: eljátsszák például az LGT És jött a doktor című dalának feldolgozását Presser Gáborral, és ennek refrénjében szerepel, hogy a zene, a zene, a zene kell.

“Bár nyilván vannak nyelvi korlátok, igyekeztünk olyan sokszínűre hangszerelni a műsort, hogy autentikus népzene és rockfeldolgozás is legyen benne, meg sokféle hangszer, gyors és lassú számok. Reméljük, hogy ezzel azoknak is élményt tudunk nyújtani, akik nem ismerik a mi nyelvi kultúránkat” – szögezte le.

Csk 1 A Csík Zenekar három órán át, egészen 23 óráig zenél a nagyszínpadon. Csík János elmondta: a műsor szerkesztésénél figyelt arra, hogy kövessék a hagyományos rendet, amely szerint autentikus magyar népzenével köszönnek be.

“Ezzel jelezzük, honnan is indultunk. A műsor közepén a Csík Zenekar játszik egy számot egy 1914-es bukovinai Kodály-gyűjtésből, és a végén újra visszatér a népzene. Tudjuk, hogy milyen világban élünk, és mi adja a mai fiatalok szívének és lelkének lüktetését, de vannak olyan értékeink, amelyekről ők még nem hallottak. A külföldi fiatalok számára ez duplán érdekes lehet” – fogalmazott Csík János.

Szabó Attila azt mondta, hét-nyolc új feldolgozást készítettek a szigetes nagykoncertre, és lesznek dalok, amelyek úgy szólalnak meg, ahogy eddig nem.

“Lesz olyan eredeti mezőségi számunk, amelyet Kovács Kati fog énekelni, az Én vagyok az, aki nem jót pedig minden vendégünk együtt fogja előadni a fináléban, még Hobo is, igen komoly lenti hangmagasságban. Ez a szám a 2004-ben megjelent Be sok eső, be sok sár című lemezünkön van rajta, és azóta a zenekar egyfajta védjegyévé vált, nagyon sokan feldolgozták” – fejtette ki Szabó Attila.

Arra a kérdésre, hogy a Csík Zenekar most már marad-e a könnyűzenei feldolgozások mellett, Csík János azt mondta, a mostani koncert ebből a szempontból is mérföldkő lesz számukra, és meg kell majd beszélniük, milyen úton mennek tovább.

“Ez a feldolgozás dolog egyfajta misszió, de saját számokat is kellene írnunk, minél többet” – tette hozzá Csík János az MTI-nek.

A Csík Zenekar 1993-ban készítette el erdélyi és magyar népzenét tartalmazó első lemezét Boldog szomorú dal címmel. A 2005-ös albumon (Senki nem ért semmit) a felvidéki, békési és erdélyi muzsikák mellett három Kispál és a Borz számot is feldolgoztak. A tavaly megjelent Lélekképek a Csík Zenekar nyolcadik stúdióalbuma.

Az együttes tagjai: Barcza Zsolt (cimbalom, tangóharmonika), Bartók József (bőgő), Csík János (hegedű, ének), Kunos Tamás (brácsa, dob), Majorosi Marianna (ének), Makó Péter (szaxofon, tárogató, klarinét) és Szabó Attila (hegedű, gitár, ének).

MTI Fotó: Mohai Balázs

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top