Archív

Várjon Dénes és partnerei Salzburgban

vrjon dnes

Az idei, Határon túl című sorozat a közép-európai nemzeti emancipáció erőfeszítéseire világít rá.

Várjon Dénes zongoraművész és négy kiváló zenészpartnere lép fel a salzburgi Mozarteumban hétfőn és szerdán. Mindkét koncertre szláv szerzők műveiből válogatták a műsort.

A hangversenyek a Salzburgi Ünnepi Játékok kilencrészes, Határon túl című kamarazenei sorozatában hangzanak el, Joshua Bell és Alina Pogostkina hegedű-, Lawrence Power brácsa- és Steven Isserlis csellóművész játszik Várjon Dénessel – mondta Körner Tamás, Várjon Dénes menedzsere.

Az idei sorozat a közép-európai nemzeti emancipáció erőfeszítéseire világít rá. A 19. században a cseh zenekultúrában erősen megmutatkozott ez a szellemi-művészeti áramlat, különösen Bedrich Smetana és Janácek operáiban, valamint Dvorák kamaraműveiben és szimfonikus alkotásaiban – írja a fesztivál műsorfüzetében Hans-Klaus Jungheinrich.

A cseh kamarazene összetéveszthetetlen, sajátos hangvételű, bár az inspirációját a népzenéből nyeri, mégis kozmopolita stílusú, ahogy az például Josef Suk vagy Bohuslav Martinu műsorra kerülő műveiben is tükröződik.

Körner Tamás azt is közölte, hogy Várjon Dénes Fischer Iván vezényletével a Budapesti Fesztiválzenekar szólistájaként októberben két zenekari koncerten is fellép Mozart szülővárosában.

Forrás: MTI, fotó: Schiller Kata

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top