Archív

Berosált a rezesbanda – film Csukás István forgatókönyvéből

CsukasI

Hétfőn kezdődik és három hétig tart Mátyássy Áron új filmjének, a Berosált a rezesbanda forgatása Vácott. A bemutatót várhatóan 2013 tavaszán tartják.

Csortos Szabó Sándor, a film producere elmondta, hogy a film főként a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pályázatán nyert 119 millió forintból forog. A tévéfilm összköltségvetését 130 millió forintra becsülte a filmes szakember. Elárulta: eredetileg a Nyár a szigeten című Csukás István-regényből szeretett volna filmet forgatni, de az író ragaszkodott ahhoz, hogy az egyik új történetét dolgozzák fel.

Arra a kérdésre, hogy miért Mátyássy Áron rendezőre esett a választása, azt felelte: annak idején vele forgatták a TUK – Tanár úr, kérem című Karinthy-adaptációt, amelyben szintén gyerekszereplők voltak. „Gyerekeket instruálni, velük filmet készíteni – ehhez különös tehetség kell” – vélekedett a producer.

A Berosált a rezesbanda tévéfilmnek készül, de úgy forgatják, hogy moziban is vetíthető legyen. Ezt a producer azzal indokolta, hogy évek óta nem készült magyar gyerekfilm.

A forgatás Vácott zajlik, illetve egy elhagyatott laktanyában. A film az Utolsó időkben megismert stábbal forog, az operatőr Herbai Máté lesz. A főbb szerepekben Anger Zsolt, Makranczi Zalán, Hevér Gábor, Kocsis Pál, Balogh András, Fesztbaum Béla, Hollósi Frigyes, Hay Anna, Kokics Péter, Radnay Csilla, Ozvald Enikő tűnik fel. A filmet 2013 márciusára kell befejezni.

Csukás István az MTI-nek elmondta, hogy a történet alapötlete már régen megszületett a fejében, de addig nem akarta készre írni, amíg a játékfilm költségvetése nem állt össze. „Íróasztalfióknak nem érdemes filmet írni” – tette hozzá.

„A történet arról szól, hogy a gyerekekből zseniket akarnak nevelni egy kísérleti osztályban, de ők ezt nem szeretnék. Nekik az a vágyuk, hogy egy rezesbandát alakítsanak. Ezt azonban a tanárok nem szeretnék, mivel még nagyon hamisan játszanak. A gyerekek elszöknek, majd visszatérnek, a végén mindenki győz. Vidám film lesz” – foglalta össze tömören a cselekményt az író, aki szerint ízig-vérig mai történetet visznek filmre. „Mai gyerekekről szól, az ő problémáikról, az ő szóhasználatukat vettem alapul” – tette hozzá, megemlítve, hogy a történet a tizenéves korosztálynak lehet izgalmas, ugyanakkor bizonyos elemei a felnőtteknek is viccesek lehetnek.

Ilyen például, hogy a történetben felbukkan egy Magyarországon ragadt, bujkáló orosz katona is. „Annak idején olvastam, hogy Ausztriában voltak katonák, akik titkos depókat alakítottak ki a föld alatt, fegyvereket rejtettek el bennük. Én humorosan nyúltam ehhez: egy kedvesen őrült figurát alkottam meg, aki muzeális fegyvereket gyűjt” – mesélte Csukás István, hozzátéve, Igorról hamar kiderül, hogy szinte semmiben sem különbözik a tanároktól.

Arra a kérdésre, hogy mennyire vesz részt aktívan a film készítésében, Csukás István azt felelte, hogy számára a munka befejeződött a forgatókönyv elkészítésével. „Nagyon örülök, hogy Mátyássy Áron rendezi a filmet. Nagyon lelkes, ami nélkülözhetetlen egy gyerekfilmhez. Gyerekeknek ugyanis csak lelkesedéssel és vidáman lehet jól mesélni.”

Forrás: MTI, fotó: wikipédia

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top