Archív

Székely könyvek, málékóstoló a bonyhádi Bukovinai Találkozásokon

kokarozalia

Az olvasók székely témájú könyvek szerzőivel és kiadóival is találkozhatnak, akikkel Kóka Rozália székely mesemondó beszélget.

Székely vonatkozású könyvek bemutatójával, gasztronómiai programmal, táncszínházzal egészül ki idén a Bukovinai Találkozások bonyhádi programja, amelyen hat ország hagyományőrző együttesei lépnek fel augusztus első hétvégéjén Bonyhádon.

A bukovinai nemzetiségek XXIII. nemzetközi fesztiváljának hazai helyszínén tíz külföldi és 18 magyarországi hagyományőrző tánc- és zenei együttes, népdalkör lép fel augusztus 3. és 5. között. Idén a szlovák Stubnyafürdőről (Turcianske Teplice), az ukrajnai Hotyinból, a romániai Solonet és Sadova településről, Déváról valamint a szerbiai Székelykevéről érkeznek vendégek.

A fesztivál hagyományosan leglátványosabb részét, a nemzetiségek csoportjainak viseletes felvonulását és színpadi műsorát augusztus 4-én szombaton délután rendezik Bonyhádon. A vendégegyüttesek vasárnap a bukovinai székelyek lakta településeken, Kétyen, Dombóváron, Kakasdon, Hidason és Palotabozsokon adnak ízelítőt kultúrájukból.

Az idei program egyik újdonsága a Honvéd Táncegyüttes folklórműsora – mondta Szarvas Irén, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének titkára az MTI-nek. Megemlítette, hogy az olvasók székely témájú könyvek szerzőivel és kiadóival is találkozhatnak, akikkel Kóka Rozália székely mesemondó beszélget, és málékóstolót is tartanak; a hagyományos bukovinai kukoricaétellel Sebestyén István kakasdi székely mesemondó kínálja az érdeklődőket.

A Bukovinai Találkozásokat évente öt helyszínen, a lengyelországi Jastrowiében és Pilában, a romániai Hosszúmezőn (Campulung Moldovenesc), a szlovákiai Stubnyafürdőn, az ukrajnai Csernovicben és Bonyhádon rendezik meg. Idén júniusban Jastrowiében a cikói székely-német hagyományőrző egyesület, júliusban Csernovicban a kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat, Hosszúmezőn pedig a garai és a csátaljai hagyományőrzők képviselték a bukovinai székelyeket.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top