Archív

Pénteken hivatalosan is megnyílt a salzburgi fesztivál

Salzburgfentrl

Már a jövőt is tervezik: opera Beckett A játszma című művéből. (Illusztráció: Csanda Mária képriportja Salzburgból)

Salzburginnepijtkok1 Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök és a tartományi, valamint a szövetségi kormány tagjainak részvételével péntek délelőtt hivatalosan is megnyílik az 1920-ban alapított Salzburgi Ünnepi Játékok eseménysorozata a Festspielhausban.

A Zürichből érkezett új vezetőknek, Alexander Pereira intendánsnak és Sven-Eric Bechtolf színész-rendezőnek, a színházi programok felelősének ez az első fesztiválja.

A program – Pereira újító szándéka alapján – tíz nappal hosszabb a hagyományosnál, már július 20-án elkezdődött a Ouverture Spirituell elnevezésű, főként liturgikus zeneműveket bemutató sorozattal. Az egyik alapító, Hugo von Hoffmannstahl drámája, a Jedermann (Akárki) hagyományos előadása is színre került már a Dóm téren.

Kilenc operaelőadásra válthatnak jegyet az érdeklődők. Damiano Michieletto új rendezésében, a Sanghaji Nagyszínházzal együttműködésben kerül színre Puccini Bohémélete, amelyben Anna Netrebko és az új tenor csillag, Piotr Beczala lép fel. A másik alapító, Richard Strauss Ariadne Naxos szigetén című operájában Emily Magee és Elena Mosuc hallható.

Salzburginnepijtkok2 Az operaszéria első bemutatója A varázsfuvola lesz július 27-én. Érdekessége, hogy Nikolaus Harnoncourt vezényletével a Concentus Musicus Wien historikus hangszereken játssza Mozart zenéjét az eredeti partitúra alapján, a prózai betétekkel – így az előadást 4 órásra becsülik.

Peter von Winter zeneszerző írta meg A varázsfuvola folytatását A labirintus címmel, a darabot Alexandra Liedtke állítja színpadra. Händel Tamerlanójának koncertszerű előadásában napjaink egyik legjobb kontratenorja, Bejun Mehta énekli a címszerepet.

Mozart A pásztorkirály (Il re pastore) két felvonásos “serenatájában” makedóniai Nagy Sándorként a híres mexikói tenor, Rolando Villazón tér vissza Salzburgba. A barokk operák mestere, William Christie vezényli az Orchestra La Scintillát, a Zürichi Opera régizenei együttesét.

Alois Bernd Zimmermann Katonák című, ritkán hallható operáját a Milánói Scalával koprodukcióban mutatják be. Az ünnepi játékok finisére időzített premier oka a vendégmarasztalás, töltsön minél több időt Salzburgban a közönség.

Pereira koncepciójának része, hogy a húsvéti, illetve a pünkösdi fesztiválról is átemel egy-egy produkciót, idén Bizet Carmenjét és Händel Giulio Cesare in Egitto című zenedrámáját.

AlpokSalzburgbl A zenekari kínálat is gazdag, a fesztivál rezidens együttese, a Bécsi Filharmonikusok mellett pódiumra lép a London Symphony Orchestra, a Berlini Filharmonikusok, a West-East Divan Orchestra, a Gewandhaus és az Amszterdami Concertgebouw Orchestra.

Nyolc sztárénekes ad dalestet, köztük Michael Volle, aki mellett beszélőként mutatkozik be az énekléstől visszavonult Thomas Quasthoff. Szeptember elsején bált rendeznek, és másodikán egy Mozart-matinéval zárul a fesztivál.

Pereira kinyilvánította: 2013 és 2016 között minden évben egy opera ősbemutatót akar. A 2013-as játékokra tervezik Kurtág György művének premierjét. Az opera Samuel Beckett neves brit drámaíró 1957-ben született műve, A játszma vége alapján készül.

A hivatalos megnyitó előtt csütörtökön bejelentették, hogy Pereira és a fesztivált működtető kuratórium kompromisszumot kötött az intendáns korábban bejelentett igényéről, miszerint a jövő évi büdzsét állapítsák meg jóval 60 millió euró fölött, különben lemond. Az osztrák hírügynökség szerint azonban megállapodtak: a plafon 60 millió és Pereira marad.

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top