Archív

A világ legkönnyebb anyagát fejlesztették ki Németországban

advanced-energy-materials-covers

Az eddig legkönnyebb anyag egy “habosított” fém, amelynek fajsúlya köbcentiméterenként 0,9 milligramm. Az anyag 99,9 százalékban levegőből áll.

A világ legkönnyebb anyagát fejlesztették ki német tudósok, az aerographit elnevezésű képződmény alig nyom többet a levegőnél.

Az ultrakönnyű anyag egymással összekapcsolódó miniatűr, üreges széncsövek hálózatából áll. Fajsúlya köbcentiméterként csupán 0,2 milligramm, és könnyűsége ellenére rendkívül szilárd és hajlékony.

Az aerographitot a kieli és a hamburgi egyetem kutatói fejlesztették ki közösen. Lehetséges alkalmazási területe igen széles, akár több tízezer termék gyártásához is felhasználhatják. Az egyik legtöbbet ígérő terület az elektronika, az anyagot használhatják például elektromos meghajtású autók akkumulátoraihoz, amelyek az aerographit révén nemcsak könnyebbek, hanem tartósabbak is lehetnek és növekedhet a kapacitásuk.

A kutatást Rainer Adelung, a kieli egyetem munkatársa és hamburgi kollegája, Karl Schulte irányította. Munkájuk eredményéről az Advanced Materials című szaklapban számoltak be.

Az eddig legkönnyebb anyag egy “habosított” fém, amelynek fajsúlya köbcentiméterenként 0,9 milligramm. Az anyag 99,9 százalékban levegőből áll. A kaliforniai HRL Laboratories tudósai állítottak elő 2011-ben. A fejlesztést a Darpa, az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztési ügynöksége finanszírozta.

Forrás: MTI

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top