Archív

Csaknem 650 regény a őszi francia kínálatban

jean-echenoz 2

Két ismert író már a cím tömörségével is párbajt vív: Jean Echenoz 14 című munkája az Éditions de Minuit, Philippe Djian regénye, az OH a Gallimard listáján szerepel.

Augusztus és október között 646 francia és külföldi regényt jelentetnek meg a francia könyvkiadók – írta meg a Livres Hebdo francia szakmai hetilap. A 2012-es évjárat ugyan valamivel kevesebb publikációt tartalmaz, viszont több hazai és külföldi csemegét kínál a francia olvasóknak.

2010-ben még 701, 2011-ben már csak 654 regény alkotta az őszi termést, így a csökkenés tendenciának mondható, ez a Livres Hebdo értékelése szerint azt jelzi, hogy a nehéz gazdasági helyzetben óvatosak a kiadók.

Az első félévben a francia regények száma 2 százalékkal csökkent 2011-hez képest, 435-ről 426-ra. Az elsőkönyves szerzők számának apadása már 2007 óta tart, ezúttal 69-en jelentkeztek először saját művel az írói pályán, 2011-ben 74-en voltak. A külföld jelenléte szinte változatlan: tavaly 219 határon túli szerző került új művel a francia könyvespolcokra, idén 220 a bejelentett külföldi regények száma.

A legnagyobb várakozást kiváltó művek között szerepel Laurent Binet Rien ne se passe comme prévu (Minden másként történik, mint várták) című naplója az új francia elnök, Francois Hollande választási kampányáról, amelyet a Grasset kiadó jelentet meg. A szerző, aki 2010-ben elnyerte a legjobb elsőkönyvest megillető Goncourt-díjat, az Elysée-palota meghódításának kulisszatitkait ígéri.

Laurent Gaudé Pour seul cortege című, Nagy Sándorról szóló munkáját az Actes Sud adja ki, Olivier Adam Les lisieres című könyvét a Flammarion a népi rétegekről szóló erőteljes regényként harangozta be.

Philippe Claudel, aki a Goncourt-díjat odaítélő grémium új tagja is egyben, lotaringiai múltjának élményeiből merít Parfums című regényében, amelyet a Stock kiadó dob a piacra.

Két ismert író már a cím tömörségével is párbajt vív: Jean Echenoz 14 című munkája az Éditions de Minuit, Philippe Djian regénye, az OH a Gallimard listáján szerepel. Az 1999 évi Goncourt-díjas Echenoz művében a történet 1914 nyarának általános mozgósításával kezdődik és öt bevonult fiatalember sorsát követi, míg egy nő kettejük visszatérését várja. Djian hősnője körül minden megreped, mint az a váza, amelyet a regény elején ejt le, a nő a halál és a szex aggasztó spiráljába kerül.

A külföldi művek sorában a Harry Potter-sorozat szerzője, J. K. Rowling első felnőttek számára írt könyve számíthat a legnagyobb érdeklődésre, ezt a Grasset jelenteti meg. A Nobel-díjas Toni Morrison az 1950-es évek Amerikájába látogat, a faji elkülönítés, szegregáció világát járja körül Home című regényében, Christian Bourgeois kiadásában.

Forrás: MTI, Fotó: Jean Echenoz – forrás: lamajadescalza.com

{jcomments on}

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top